Portugese Gitaarmuziek

Hoewel we vaak direct denken aan de zang, is een enorm belangrijk onderdeel van de fado de gitaar. Zowel de Portugese gitaar als de klassieke gitaar en de bas. Misschien dat er daarom zoveel bizar goede gitaristen zijn in Portugal. Niet dat je er één op kunt noemen waarschijnlijk. Dus zal ik het je laten zien…

Tó Trips

Oftewel Tó Pinheiro da Silva. Deze gitarist is vooral bekend geworden door de vele samenwerkingen met andere Portugese artiesten. Maar gelukkig is hij ook zelf albums gaan uitbrengen. Dit jaar nog Guitarra Makaka – Danças A Um Deus Desconhecida. Ik had moeite met kiezen welk filmpje ik zou laten zien, maar ik wilde hem aan het werk laten zien, dus heb toch maar voor de “Spanish Letters” gekozen, Je moet wel zelf nog even meer van hem opzoeken. Mooi!

Norberto Lobo

Ik had mijn liefde voor melancholiek al eens opgebiecht toch? Dan snap je ook waarom ik zo van Norberto Lobo houd. Deze akoestische gitaarspeler uit Lissabon gaat tegenwoordig wat meer de psychedelische kant op, maar ik houd het nog maar even op het “oudere” werk…

Carlos Paredes

Een held. De man waarvan wordt gezegd dat hij de Portugese gitaar op de kaart gezet heeft. Deze Portugese gitarist uit Coimbra overleed in 2004, maar liet mijn favoriete fado achter: Verdes Anos. Heel hard draaien in het donker. Kippenvel.

The Legendary Tigerman

Paulo Furtado is een bijzondere artiest. Hij vormt in zijn eentje een band, waarin hij gitaar, drums en mondharmonica speelt. Op het album Femina uit 2009 gaat hij een samenwerking aan met verschillende zangeressen, wat bijvoorbeeld leidde tot dit mooie “Life ain’t enough for you”. Het album stond in de top 5 van de Portugese albumlijst.

Joel Xavier

Een mix van fado, jazz en blues krijgen we van de gitarist Joel Xavier. In 2003 maakte hij het album “Lisboa”, waarbij hij samenwerkte met niemand minder dan Toots Thielemans. Heerlijke muziek voor als je in je hangmat ligt of in een bootje dobbert deze zomer.