Portugese Ramen

Met of zonder azulejos, in alle kleuren van de regenboog, rond, vierkant of rechthoekig, rijkelijk versierd of simpel en sober: ramen in Portugal. Op de een of andere manier ben ik hier erg door gefascineerd. Zelfs de meest simpele huizen kunnen de mooist versierde lijsten om hun ramen hebben. Of juist huizen behangen met de mooiste azulejos die dan weer hele simpele ramen hebben. Het is en blijft een lust voor het oog en dus ook voor de camera!

Hoe vaak ik ook in Portugal kom, er blijven ramen bijkomen in mijn archief. Ik kan het gewoon niet laten op de een of andere manier… Gelukkig blijk ik niet de enige gek met dit gebrek. Zowel op Flickr als bijvoorbeeld Pinterest zie je hele groepen en/of borden vol met foto’s van ramen van over de hele wereld. Nou ben ik in Nederland veel minder geneigd om mijn camera tevoorschijn te toveren zodra ik een raam zie. Maar in Portugal leef ik mij volkomen uit. Zeg nou zelf, zulke kleurige taferelen zijn toch een plaatje waard?!

Je kunt er moeilijk omheen, waar je ook bent in Portugal. De azulejos geven kleur aan alles wat je tegenkomt. Maar ze hebben niet alleen een decoratieve functie. Azulejos worden ook gebruikt om hun isolerende waarde: ze houden warmte buiten en kou binnen. Vandaar dus ook al die typische huizen bezaaid met tegeltjes.

Je ziet tegenwoordig in Portugal steeds vaker kunststof kozijnen verschijnen. Dit is vooral in de kustplaatsen eigenlijk een must. Het zoute water, de zeewind en eventuele andere elementen zijn niet bepaald bevorderlijk voor je sierlijke houten kozijnen. Maar toch zie je ook nog veel totaal verweerde kozijnen, soms omgeven door een afbladderende muur. Al deze diversiteit vraagt er gewoon om om vereeuwigd te worden op de gevoelige plaat.

Mocht je de volgende keer in Portugal zijn, let dan maar eens op de verscheidenheid in ramen/raamdecoratie. Je zult versteld staan. Vooral in de oude traditionele dorpjes waar verder weinig toerisme is. Maar zelfs in Albufeira, een ware toeristische trekpleister, vind je nog van deze juweeltjes. Wil je meer lezen over de Portugese azulejos? Klik dan hier.