Hippe producten uit Portugal

Portugezen zijn goed in ontwerpen. Ze winnen vaak internationaal prijzen als het gaat om bijvoorbeeld design en architectuur. Je loopt dus ook vaak tegen verrassende, vernieuwende producten aan. Ik heb er een paar op een rijtje gezet waarover ik erg enthousiast ben.

Triipi

Triipi

In Lissabon liep ik aan tegen een kraampje van het merk Triipi. Op het eerste gezicht leek deze winkel die driehoekige kussens verkoopt niet zo bijzonder, maar de vrolijke kleurtjes nodigden uit beter te kijken. Triipi is een bedrijf dat is bedacht door een Portugese dame die zelf met de hand kussentjes is gaan naaien waarmee je je boek of tablet makkelijk rechtop kunt zetten, zonder ze steeds vast te hoeven houden. Prima.

Maar naast deze kleine kussentjes, is ze ook grote driehoeken gaan maken, waar je zelf tegenaan kunt zitten en die zijn werkelijk briljant. Het zit ongelofelijk comfortabel, je kunt heel fijn rechtop een boek lezen, ze wegen niks, zijn waterdicht en met de draagband vervoer je ze heel makkelijk naar het strand of de tent of waar dan ook. De dochter brengt de kussens aan de man en belt haar moeder live op om te vragen of ze even naar de stoffenwinkel kan gaan om nog zo’n rode te gaan maken. Een bedrijf dat nog maar net bestaat dus, maar als je een mailtje stuurt is alles mogelijk. De website is nog in aanbouw, maar op Facebook vind je alle info.

Shoes Your Mood

Shoes Your Mood

Schoenen die je iedere dag aan kunt passen aan je stemming: ideaal! De basis is een gymp van suède met een veter, waarvan de tong bestaat uit een stuk stof met een printje, dat met klittenband wordt vastgezet. Deze tong kun je iedere dag veranderen door een andere. Er zijn 21 verschillende printjes om je schoenen mee te pimpen. Je kunt naar de winkel in Lissabon (Campo de Ourique) of bestellen op de website.

Farpa

Farpa

Een nieuw merk dat meubels maakt met rechte lijnen, hout en vrolijke kleuren. Het idee erachter is om de grote variatie om simpelheid te laten zien. Ze hebben momenteel een lamp, tafeltjes en krukjes, die stuk voor stuk met de hand gemaakt worden. Ieder exemplaar is dus uniek. Geen Ikea prijzen, maar dan kan ook niet bij een dergelijk product. Check de website voor meer info.

Oficina dos Cadernos

Notitieboekjes zijn mijn grote verslaving. De officiële regel is dat ik er niet meer mag kopen voordat mijn voorraad op is, maar dat lukt maar slecht. De handgemaakte boekjes van de Oficina dos Cadernos helpen daar helemaal niet bij. Geborduurde Alentejaanse landschappen, omslagen van wat kurk lijkt, vilt of traditionele tegelpatronen: de schriften hebben altijd een vleugje typisch Portugees. Ik liep er toevallig tegenaan in de winkel Portuguese Stuff (Rua de São Nicolau in Lissabon), maar je vindt meer op de Facebook pagina. De winkel op de website is nog in aanbouw, dus werkt nog niet, maar je kunt er wel een bestelling doen.