Historische Dorpen: Castelo Rodrigo

In Centro de Portugal heb je een twaalftal dorpen die vallen onder de noemer: Aldeias Históricas de Portugal. Oftewel historische dorpen, bevroren in tijd en nog vol oorspronkelijke charme. De historische dorpen van Portugal vormen een netwerk van twaalf pittoreske en historisch belangrijke plekken in de binnenlanden van de districten Coimbra, Guarda en Castelo Branco, in de buurt van de Spaanse grens.

Castelo Rodrigo

Als we aan het einde van de middag Castelo Rodrigo binnenrijden baadt alles in het goudgele licht van de langzaam richting de horizon zakkende zon. De allesoverheersende rust hier maakt zich gelijk van ons meester. Niets dan het gezellige kwetteren van een aantal vogeltjes… Naarmate de zon verder achter de horizon verdwijnt worden er straatjes geveegd en een wasje opgehangen. Ik besluit na het eten nog een rondje te maken door de straatjes; uitgestorven. Het charmeoffensief is in volle gang gezet!

De historische dorpen zijn ontstaan in een gebied vol natuurlijke rijkdommen dat bekend staat als de “Beira”. Deze Aldeias Históricas zijn strategisch gelegen langs de Spaanse grens, het resultaat van vele generaties koningen die zich zorgen maakten over territoriale verdediging. En aldus besloten het gebied te bevolken en op die manier te versterken. Net als ooit in de middeleeuwen, toen deze dorpen zich verenigden om tegen de vijand te vechten, verenigen ze zich vandaag de dag vooral tegen het verstrijken van de tijd en de jammerlijke leegloop van de dorpen. Het is vooral de oudere generatie die er nog daadwerkelijk woont, de jeugd trekt weg, op zoek naar werk.

Castelo Rodrigo

De eerste sporen van bewoning van dit gebied dateren uit de middeleeuwen en (de overblijfselen van) het kasteel dat Castelo Rodrigo beschermt, werd gebouwd door koning Alfonso IX van Léon. Nadat de christelijke troepen het land Riba-Côa veroverden op de Moren, bouwde de koning een verdedigingslinie door middel van een reeks vestingwerken langs de rivieroevers van de Côa.

Vanaf een heuvel kijkt het kleine dorpje Castelo Rodrigo tegenwoordig nog steeds uit over het plateau dat zich uitstrekt in oostelijke richting naar Spanje en in noordelijke richting naar de diepe vallei van de rivier de Douro. Dit staat garant voor prachtige uitzichten! Vroeger was het dorp ook onderdeel van de route die pelgrims naar Santiago de Compostela namen. Volgens de legende bracht St. Franciscus van Assisi hier de nacht door op zijn pelgrimstocht naar het graf van St. James.

Ook als ik ’s ochtends (nog voor het ontbijt) besluit tot een ochtendwandelingetje door het dorp valt me diezelfde rust op. Hier en daar ligt een kat en/of hond heerlijk op te warmen in de ochtendzon. Maar verder zie ik geen mens, wat een heerlijkheid. Castelo Rodrigo heeft nog steeds zijn middeleeuwse contouren, omringd door imposante muren die je herinneren aan het verleden van het dorp. Als je zo ’s ochtends in alle stilte door de lege straatjes dwaalt is het niet moeilijk om je dit verleden voor de geest te halen. Het lijkt toch een beetje alsof de tijd al die jaren heeft stilgestaan.

Castelo Rodrigo

Tegenwoordig dus vooral een rustig en vredig dorp. Castelo Rodrigo is toch een bezoek waard, mede vanwege het boeiende verleden, de schoonheid en frisheid van de locatie, de charmante huizen binnen de stadsmuren en de Manuelijnse schandpaal. Of gewoon om eens te slapen in Casa da Cisterna, wat al een feestje op zich is.

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.