Historische cafés in Lissabon

Niks mis mee om willekeurig een pastelaria in Lissabon binnen te stappen voor een bica met wat lekkers erbij. Want ach, elk terrasje is immers goed en datzelfde geld voor de koffie in Portugal. Maar je kunt er ook voor kiezen een historisch café te bezoeken voor je dagelijkse cafeïne shot. En met café wordt hier wat anders bedoeld dan in Nederland. Gewoon een plek om je koffie, met een gebakje natuurlijk (je bent in Portugal), te drinken. Je vindt in Lissabon zeven van deze cafés met een lange en interessante geschiedenis.

Confeitaria de Belém (Pastéis de Belém)

Dit is waarschijnlijk de bekendste van allemaal. Hier haal je sinds jaar en dag de lekkerste pastéis de nata van Lissabon. In 1837 begon het bakken van de Pastéis de Belém (ze kregen hun eigen naam) in het huidige gebouw, naar aanleiding van het oude ‘geheime recept’ uit het Mosteiro dos Jerónimos. Dit recept is uitsluitend bekend bij de meesterbakkers die de gebakjes in een ‘geheime kamer’ met de hand maken. Het oorspronkelijke recept is onveranderd tot op heden. Naast de overheerlijke taartjes vind je binnen de prachtigste blauw/witte azulejos en een aantal figuras de convite. Verder is er een (vaak extreem drukke) balie waar je zoetigheden af kan halen, plus verschillende zalen waar je plaats kan nemen en je lekkernijen kan bestellen. De obers lopen af en aan met dienbladen vol koffie en taartjes. Een beleving op zich.

Dagelijks geopend van 08.00 tot 00.00 uur.

R. Belém 84-92, 1300 085 Lisboa

Historische cafés in Lissabon

Café Nicola

Het begon allemaal in de achttiende eeuw, toen een Italiaan genaamd Nicola een van de eerste cafés in Lissabon (in Rossio) opende, dat hij “Botequim do Nicola” noemde. In 1928 werd het café overgenomen en veranderde de naam in het huidige Café Nicola. Voor de heropening werd er een speciale gevel ontworpen door een architect, kosten nog moeite werden gespaard. In 1935 werd het geheel gerenoveerd en alleen de originele gevel en een standbeeld bleven intact. Je vind hem aan het Rossio plein, op loopafstand van Confeitaria Nacional. Heerlijk vertoeven op het terras en onder het genot van een kopje koffie de passerende mensen bekijken.

Dagelijks geopend van 08.00 tot 00.00 uur.

Praça Dom Pedro IV 24-25, 1200-091 Lisboa

Café A Brasileira

Opgericht in 1905 door een Braziliaan om “echte koffie uit Brazilië” te verkopen. In die tijd een zeldzaamheid in de huishoudens van Lissabon. Om zijn product te promoten, bood hij elke klant, die een kilo gemalen koffie kocht, een gratis kopje koffie aan. Het was hiermee de eerste plek die de “bica” ging verkopen. In 1908 werd het herbouwd om er een café van te maken. En vervolgens opnieuw in 1922 om naast koffie ook andere dranken te verkopen. Dit herontwerp, door architect José Pacheco, werd geheel in Art Deco-stijl gedaan, met een groen met gouden ingang, een interieur met spiegelwanden, een lange eikenhouten bar en houten kasten. In de loop van de tijd werd het een ontmoetingspunt voor intellectuelen, artiesten, schrijvers en vrije denkers. Een van de vaste klanten van het café was Fernando Pessoa. Hij zat regelmatig te genieten van een glaasje absinthe en een bica, terwijl hij voortdurend rookte, las of schreef. Sinds de jaren tachtig staat er op de stoep, voor het café, een bronzen beeld van Fernando Pessoa aan zijn nu vaste tafeltje.

Dagelijks geopend van 08.00 tot 02.00 uur.

R. Garrett 120, 1200 Lisboa

Historische cafés in Lissabon

Pastelaria Bénard

In 1868 begon Pastelaria Bénard als een beroemd en aristocratisch theehuis. Het was toen vooral een plek die door dames werd bezocht. Pas later verhuisde het naar zijn huidige locatie. Vandaag de dag fungeert het naast pastelaria ook als restaurant. Maar ze blijven bekend staan om iets uit het oorspronkelijke bakkerij gedeelte, namelijk de croissant. Bestel hier dus eens geen pastel de nata, maar waag je aan een huisgemaakte (warme) croissant. De inrichting is wat sober, met veel donker hout. Je vindt hem vlakbij A Brasileira.

Dagelijks geopend van 08.00 tot 23.00 uur. Zondags gesloten.

R. Garrett 104, 1200-205 Lisboa

Confeitaria Nacional

Sinds 1829 kun je hier terecht voor je dagelijks kopje koffie. Treed binnen door een van de prachtige, traditionele, deuren en kies wat lekkers uit in een van de vitrines voor bij de koffie. De confeitaria is nog steeds in handen van dezelfde familie als die hem ooit begon, we hebben het dan al over de zesde generatie. Alle zoetigheden worden nog steeds handgemaakt achter gesloten deuren, geheel volgens traditioneel recept, waarvan sommige al dateren uit 1829. Veel van de overige recepten komen uit de tijd van de tweede eigenaar, die verliefd werd op alle verschillende smaken die hij tijdens zijn vele reizen had ontdekt. Binnen zie je veel hout, kroonluchters en sfeervol behang. Ook dit plekje ligt vlakbij het Rossio plein.

Dagelijks geopend van 08.00 tot 21.00 uur. Zondags van 09.00 tot 20.00 uur.

Praça da Figueira 18B, 1100-241 Lisboa

Historische cafés in Lissabon

Pastelaria Versailles

Een vloer met schaakbordpatroon, het netjes geklede personeel, grote spiegels op de muren, ornamenten op de plafonds en rijkelijk versierde plafonnieres. Het pand ademt de grandeur van de jaren 20 nog uit, het decennium waarin de pastelaria werd geopend (in 1922). Naast alle heerlijkheden voor bij de koffie staat het vooral bekend om zijn warme chocolademelk. Deze kun je bestellen in verschillende versies: normaal, Frans (met meer melk) of Spaans (zeer dik). Kies het gebakje van je voorkeur uit uit de ellenlange vitrine. Het zit wat minder centraal, dus vind je er ook wat minder toeristen. Maar het tripje zeker waard.

Dagelijks geopend van 07.15 tot 00.00 uur.

Av. da República 15-A 1050-185 Lisboa Portugal

Café Martinho da Arcada

Het verhaal van het Café Martinho da Arcada begint in 1778, in een bescheiden drankwinkel waar je ook ijs kon kopen. Door de jaren heen is het meerdere malen van naam veranderd (“Café do Comércio”, “Café dos Jacobinos”, “Café da Neve”, “Café da Arcada do Terreiro do Paço”). In 1829 veranderd de naam in Café Martinho en 16 jaar later, om verwarring te voorkomen, wordt het Café Martinho da Arcada. Ook dit was een plek waar veel politici, schrijvers en intellectuelen samenkwamen. Een van de belangrijkste klanten was zonder twijfel Fernando Pessoa (die hier een permanent gereserveerde tafel had). Meer recentelijk had Martinho da Arcada ook een permanent gereserveerde tafel voor de schrijver José Saramago. Het is het oudste café in de stad dat nog in bedrijf is. In 1999 werd het door de “European Coffee Guide” verkozen als het beste café van het jaar.

Dagelijks geopend van 07.00 tot 23.00 uur. Zondags gesloten.

Praça do Comércio 3, 1100-148 Lisboa

Historische cafés Lissabon

Er bestaat een ware “Rota dos Cafés com Historia“, oftewel de route van de cafés met geschiedenis. Ik schreef er al eens over. Hier vind je dan ook alle historische cafés in Portugal. Mocht je na Lissabon nog meer van deze speciale cafés willen bezoeken, houd dan de Facebook pagina van deze route in de gaten voor updates en informatie.

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.