Recept: Dom Rodrigo

Misschien heb je de felgekleurde aluminium pakketjes wel eens zien liggen in een pastelaria (in de Algarve) en je afgevraagd wat daar toch in zou zitten? Dat zijn dus Dom Rodrigo’s. Dat de Portugezen gek zijn op zoetigheid moge ondertussen duidelijk zijn. En dat veel van die zoetigheden gemaakt worden met (veel) eigeel is ook een feit. Deze zoete lekkernij bestaat uit een smeuïg amandel-eidooiermengsel gewikkeld in fios de ovos. Met als belangrijkste toevoeging dus de in de Algarve veel gegeten amandelen. Dom Rodrigo zit, als je ze niet zelf maakt, meestal verpakt in kleurige aluminium pakketjes in de vorm van een piramide, heel herkenbaar.

Ook deze zoetigheid valt onder de noemer doçaria conventual. In de Middeleeuwen waren er vele kloosters in Portugal. De nonnen gebruikten eiwitten voor het stijven van kleding en bleven daardoor met een groot aantal eidooiers zitten. Van weggooien was geen sprake, dus werden de eidooiers gebruikt om gebakjes van te maken. Ieder klooster kende een eigen vorm, smaak en techniek en deze hebben allen de tand des tijds doorstaan. Waar je ook bent in Portugal, je kan ergens dichtbij een traditioneel gebakje op basis van eidooiers eten!

Dom Rodrigo

Er bestaat een speciaal stuk keukengereedschap voor het maken van die typische eiersliertjes; een Funil/Regador para fios de ovos. Het ziet eruit als een vreemd gietertje of zeefje (er bestaan twee uitvoeringen), met meerdere tuitjes. Een handig keukenhulpje dat je echt uit Portugal mee moet nemen als je gek bent op dit soort zoetigheden en kokkerellen!

Ingrediënten

Suikersiroop
250 gram suiker
250 ml water

Fios de ovos
5 eidooiers (L)

Overige ingrediënten
2 eidooiers
30 gram fijngemalen amandelen
50ml suikersiroop
1 theelepel kaneelpoeder

Bereiding

We beginnen met het maken van de suikersiroop voor de fios de ovo. Doe het water samen met de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Splits ondertussen vijf eieren en bewaar de dooiers. Klop de dooiers wat los en giet/druk ze door een fijne zeef om al het (eventueel nog) aanhangende eiwit eraf te krijgen.

In Portugal hebben ze dus eerder genoemd stuk keukengerei om de Fios de Ovos (eiersliertjes) mee te maken. Iets dat wij hier in Nederland natuurlijk niet hebben… Gebruik iets waarmee je hele dunne straaltjes eigeel in de suikersiroop kan laten vallen. Zodra de suikersiroop kookt kun je het eigeel er in dunne straaltje in laten lopen. Doe het zo snel mogelijk en maak cirkelvormige bewegingen boven de pan. Kook een paar secondes en schep de Fios de Ovos (eiersliertjes) dan uit de siroop en laat rustig afkoelen op een bord/schaal. Gooi de gebruikte suikersiroop niet weg! Zodra de eiersliertjes een beetje zijn afgekoeld, maak je je handen nat en kun je de sliertjes voorzichtig uit elkaar halen.

Dan de volgende stap. Zet een steelpan op het vuur en voeg hier de resterende eieren, de fijngemalen amandelen, 50ml van de suikersiroop en de theelepel kaneel aan toe. Verwarm dit op laag vuur en blijf voortdurend roeren, tot het mengsel dikker wordt. Schep het dan in een schaal/kom om af te koelen. Knip in de tussentijd vierkantjes bakpapier en iets grotere vierkantjes aluminiumfolie uit. Leg op elk vierkantje aluminiumfolie een vierkantje bakpapier, hier gaan straks de samengestelde dom rodigo’s op.

Leg een bosje/pluk fios de ovos in je schone handpalm en schep hier een beetje van het amandelmengsel op. Wikkel de fios de ovos dicht om het mengsel heen tot je een soort balletje hebt. Leg dat balletje in het midden van je vierkantjes aluminium/bakpapier en vouw ze dicht in een soort piramide vormpje. Herhaal tot al je ingrediënten op zijn. Lekker bij de koffie of als nagerecht.

Bom apetite!

Variatietip: Gaar je samengestelde balletjes in de hete suikersiroop tot ze licht goudbruin zijn. Laat afkoelen en verpak ze dan in het aluminium.

Dom Rodrigo

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.