De Mooiste Dorpen van Portugal

Terwijl de gemiddelde toerist op zoek gaat naar zee, strand en terrasjes, liggen prachtige, traditionele dorpen verstopt in het binnenland van Portugal. Dorpen om te ontsnappen aan de drukte en op je gemak te wandelen of lekker te eten in een lokaal restaurantje. Vijf extra bijzondere dorpen verklap ik hier aan je.

Piodão (Coimbra)

Dit dorp is één van de zogenaamde “Aldeias históricas de Portugal“, oftewel historische dorpen. Rond de tweehonderd mensen wonen hier in huisjes van leisteen, een materiaal dat typisch is voor deze regio. De huisjes hebben houten, blauw geverfde deuren en raamkozijnen en liggen tegen de bergrug geplakt. Het dorp wordt ook wel het “kerststal dorp” genoemd, omdat dit is wat het lijkt te zijn als ’s avonds de lichtjes door de ramen schijnen.

Piodão

Monsanto (Castelo Branco)

Het “meest Portugese dorp van Portugal” staat vol met granieten huisjes en ligt op de helling van de steile, gelijknamige berg. Het bijzondere is dat de bouwwerken in dit dorp vaak letterlijk opgaan in de natuurlijke omstandigheden. Rotsen en grotten zijn niet verwijderd, maar maken onderdeel uit van de woningen. Vroeger woonden hier de Tempeliers, waarvan je het kasteel nog kunt terugzien. Ook dit dorp maakt deel uit van de twaalf Aldeias históricas de Portugal.

Monsanto

Soajo (Viana do Castelo)

In het artikel over de mooiste natuurparken sprak ik over het Parque Natural da Peneda-Gerês en hoe je daar in het dorpje Soajo vierentwintig “espigueiros” kunt zien, traditionele opslaghuisjes voor maïs. Deze granieten huisjes beschermen de maïs tegen het ongedierte, terwijl de open stroken in de zijkanten zorgen voor goede luchtcirculatie. Op het dak staat een kruis, om te zorgen voor extra bescherming van de oogst. Sommige espigueiros worden nog altijd gebruikt door de bevolking.

Soajo

Talasnal (Coimbra)

Wat niet mag missen in deze lijst is één van de zeventwintig officiële “Aldeias de Xisto“, oftewel de dorpen van leisteen. De bekendste is misschien Talasnal, een dorp dat is gelegen op 500 meter hoogte in de Serra da Lousã. Dit dorp wordt gevormd door een doolhof van straatjes, trappetjes en ongeveer zeventig huizen. Naast al het natuurschoon is het ook de lokale gastronomie die het tot mijn top vijf brengt.

De Mooiste Dorpen van Portugal

Monsaraz (Évora)

Een dorp in de prachtige Alentejo moet er natuurlijk ook bij. Ik heb gekozen voor de witte huisjes van het vestingstadje Monsaraz. Het ligt op 350 meter hoogte en geeft een prachtig uitzicht over de Guadiana rivier en het Alentejaanse landschap. Smalle straatjes leiden je langs de oude stadsmuur naar een kasteel, een schandpaal, een kerk en kleine, witte huisjes.

Monsaraz