Lekkere Restaurants in de Algarve

Op vakantie naar de Algarve? Daar hoort heerlijk eten bij! Hier een aantal van onze favoriete restaurants, voor de lekkerste vis, kip en zelfs tosti’s! Niet in de Michelin sterren categorie, dat is niks voor ons, maar gewoon lekker en betaalbaar.

Let op: ze zijn in Portugal niet altijd zo van de gezellige aankleding. Vaak eet je aan een simpele houten tafel, met een papieren tafelkleedje onder een paar flinke tl-buizen en dan staat er ook nog een tv aan! Maar lekker dat het eten is! Probeer dit te onthouden als je naar de Algarve afreist en stap eens binnen waar je anders zo voorbij zou lopen.

Marisqueira Amador – Olhão

Olhão is een echt vissersdorp. Leuk om onder andere de vismarkt te bekijken. Dit restaurant zit (samen met vele andere) aan de hoofdstraat, vlakbij die vismarkt. Ze hebben hier een heerlijke Arroz de marisco. Je kunt buiten zitten als je dat wilt, maar voor wat meer rust is er binnen genoeg plaats. Leuk ook als je met de kindjes op vakantie bent, ze hebben binnen een soort grote vijver met beestjes erin.

* AV 5 de Outubro 102, Olhão

Marisqueira Amador

La Taberna Modesto – Faro

Grappig restaurantje midden in het oude centrum van Faro. Er staan lange tafels met papieren tafelkleedjes buiten (heel Portugees) onder een aantal parasols. Buiten voor het restaurant staan twee mannetjes op leeftijd boven een enorme grill verse sardientjes klaar te maken. De muur was ooit wit… Schuif aan en bestel een bordje van deze typische Portugese visjes! Leg er eentje op een plak brood (zodat alle smaken daarin trekken) en peuzel hem met je vingers op. Met mes en vork is onbegonnen werk, er zitten veel graatjes in.

* Largo do castelo 2, Faro

La Taberna Modesto

Cais 73 – Ilha de Faro

Je beste tosti ooit, dat beloof ik. Bestel een halve per persoon, geen hele! Geloof me maar, zelfs die krijg je (bijna) niet op. De mega tosti’s worden gemaakt met pão caseiro, lekker Portugees brood. En je kunt kiezen uit verschillende varianten. Standaard met ham/kaas (zonde, kies iets spannenders), tonijn, kip, italiaans, etc. Wat je niet op krijgt kun je meenemen in een doggy bag. Smaakt koud ook prima en anders even onder de contactgrill. Oh, en ben je allergisch voor knoflook, vergeet dit dan niet te melden. 😛 Laatste afslag voor de luchthaven, rechts op de rotonde, richting Ilha de Faro. Daar aangekomen kun je alleen maar links- of rechtsaf. Sla linksaf voor de lunch!

* Av. Nascente 25, Ilha de Faro

O Forte

Flor Da Praça – Loulé

Favoriet bij schoonmoeders. In de ochtend flink shoppen op de markt van Loulé (zaterdags), alle boodschappen de auto in en dan terug voor de lunch. Simpel, Portugees en smakelijk. Het is makkelijk te vinden, het zit naast het marktgebouw. Dit betekent ook dat het altijd erg druk is op zaterdag rond lunchtijd, misschien dat je even moet wachten. Kies bijvoorbeeld bitoque (bieflapje met gebakken ei), frango no churrasco (kip van de grill) of carapau (visjes).

* Rua José Fernandes Guerreiro 44, Loulé

Restaurant Ramires – Guia

Guia, in de buurt van Albufeira, staat bekent om zijn frango piri-piri. Men zegt dat het hier allemaal ooit begon…  Het is razend populair bij de Portugezen (vooral in augustus kun je lang moeten wachten op een plekje). De kip wordt traditioneel geserveerd met een schaal patat en een tomatensalade. Niet om de kaart vragen, gewoon frango piri-piri bestellen! Vergeet ook zeker geen toetje te nemen, want deze zijn ook verrukkelijk.

* Rua 25 de Abril 14, Guia

Restaurant Ramires

O’Leme – Albufeira

Ook een stukje vlees mag niet missen. Een biefstuk zelf klaargemaakt op een steen, bife na pedra. Dit restaurant zit aan de rand van Albufeira in de wijk Pateo. De groenten die je erbij krijgt zijn naar mijn mening altijd dood gekookt, maar de Portugezen smullen ervan. Het is überhaupt al een wonder dat je iets anders dat de standaard salade bij je maaltijd krijgt. Lekker links laten liggen in dit geval en je volledig op je vlees richten! Sappig en smakelijk.

* Rua Fernando Pessoa 60-A, Albufeira 

Ze Leiteiro – Armação de Pêra

Verse vis, heel veel verse vis. Voor 14 euro krijg je zoveel als je wilt. Brood met boter en sardientjes paté vooraf, aardappels in schil, tomaten salade en een oneindige stroom gegrilde vis. Diverse soorten. De laatste keer kregen we zeebaars, zalm, inktvis, horsmakreel en ombervis. Niet alles in een keer, maar netjes in porties. En steeds komen ze vragen of je nog wat wilt. Ideaal voor de lunch. Het is een klein, kneuterig tentje, maar absoluut een aanrader. Ga wel op tijd, want het zit altijd vol. Ze houden dan netjes bij wie staat te wachten en met hoeveel personen. Het beetje geduld zal worden beloond!

* Rua das Portas do Mar 17, Armação de Pêra

Ze Leiteiro

Marisqueira Rui – Silves

Tja, wat kunnen we nog meer zeggen dan vis, schaal- en schelpdieren extravaganza?! Weer zo’n heerlijk adresje waar je als carnivoor niks te zoeken hebt. Maar je zit aan de oceaan, dus ga je te buiten aan alles wat er voor de kust vers gevangen wordt! Probeer eens iets nieuws of geniet van dat wat je kent, maar nog nooit zo lekker hebt gehad. Natuurlijk hebben ze naast al die heerlijkheden uit zee ook een aantal vleesgerechten die prima te eten zijn (maar daar ga je stiekem niet voor)!

* Rua Comendador Vilarinho 27, Silves

Marisqueira Rui

Café Correia – Vila do Bispo

Traditioneel restaurant aan de westkust van de Algarve waar je de beste, lokaal gevangen aan de Costa Vicentina, percebes (eendenmosselen) eet. Niet het meest voor de hand liggende gerecht voor ons, maar niet meer dan normaal in Portugal. Wie durft?! Eerlijk is eerlijk, dit is niet de meest voordelige optie. Je kunt altijd kiezen uit een van de regionale gerechten, mochten deze “pieletjes’ je iets te avontuurlijk zijn.

* Rua Primeiro de Maio 4, Vila do Bispo

Percebes