Recept: Melosa

Dit is een typisch drankje uit de Algarve. Speciaal voor Oud & Nieuw deze vrijdag dus een recept waar geen keukenapparatuur aan te pas komt. Je moet wel “toevallig” Medronho in huis hebben. Het voordeel van dit drankje is dat de sterke smaak van de Medronho wordt afgezwakt door de overige ingrediënten, waardoor het wat gangbaarder wordt voor het grote publiek. Lekker om het nieuwe jaar mee in te luiden!

Heerlijk in combinatie met een goede regionale honing uit de Algarve.

Ingrediënten

500 ml Aguardente Medronho
500 ml water
600 gram honing
1 citroen (de schil)
3 kaneelstokjes

Bereiding

Pel je citroen met een dunschiller. Zet vervolgens een ruime pan op met daarin het water, de kaneelstokjes, de citroenschillen en de honing. Breng op middelmatig vuur rustig aan de kook. Roer regelmatig even door om alles goed opgelost te krijgen (voornamelijk de honing). Laat zodra het mengsel kookt gedurende 2 tot 5 minuten doorkoken en zet dan het vuur uit.

Haal de citroenschillen en kaneelstokjes uit de pan en laat het volledig afkoelen, dit duurt minimaal minimaal 30 tot 40 minuten. Dit omdat als je de medronho toevoegt aan hete vloeistof, de alcohol begint te verdampen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling bij dit recept!

Giet als laatste de medronho erbij en roer ongeveer 2 a 3 minuten goed door voor je het in flessen giet. Laat het minstens 1 dag rusten voordat je het gaat drinken. Bewaar de melosa goed afgesloten in de koelkast. In principe is dit niet nodig, maar melosa smaakt beter koud.

Zorg dat je altijd gesteriliseerde flessen gebruikt. De gemaakte melosa blijft zeker 6 maanden of langer goed. Maar ik raad aan om het binnen 6 maanden op te drinken om de optimale smaak te behouden. Schud de fles altijd goed voor het serveren.

Saúde!

  • Eerst een keer proeven voor je zelf aan het brouwen slaat? Hier koop je in Nederland een fles.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.