Wijnproeven in Lissabon

Als je Saudades de Portugal al wat langer volgt heb je wellicht mijn ervaringen met port proeven in Porto voorbij zien komen. Dit keer ging ik op onderzoek uit in Lissabon en natuurlijk moest er ergens iets geproefd worden. Dat werd een wijnproeverij. Gewoon midden in het centrum (nooit geweten dat het daar zat) bij ViniPortugal, met alleen maar Portugese wijnen.

De proefruimte bestaat uit een grote ruimte waar je meer dan 1000 wijnen uit alle regio’s van het land kan proeven, een kleine ruimte voor thematische proeverijen en een kleine bibliotheek vol boeken, magazines en folders over wijn. Het leuke is dat er verschillende opties zijn om wijn te proeven. Wij hadden vooraf een wijnproeverij gereserveerd, dus mochten we plaatsnemen in het privé proeflokaal. Hier kregen we vijf verschillende wijnen te proeven met natuurlijk een stukje uitleg bij elk glas. Mocht je meer willen weten over (Portugese) wijn dan is dit zeker een aanrader. Mariana was een echte liefhebber en wist waar ze het over had. Deze proeverijen zijn overigens in het Engels.

Wijnproeven Lissabon

Wij proefden twee witte en drie rode wijnen uit verschillende regio’s en met verschillende karakters. Je kunt eventueel van te voren aangeven wat je voorkeur heeft. Het is dus ook mogelijk om alleen witte of alleen rode wijnen te proeven. Of bijvoorbeeld een rosé wijn, wat niet standaard in een proeverij zit (helaas voor mij). Bij een standaard proeverij beginnen ze met een wat lichtere witte wijn en eindigen ze met een complexe rode, er zit een opbouw in. Tussendoor konden we prima vragen stellen en meer informatie inwinnen over het een en ander. Onze proeverij kostte €8 per persoon.

ViniPortugal

Na deze proeverij hebben wij ook de andere mogelijkheid nog even uitgeprobeerd. Namelijk zelf kiezen (uit 32 wijnen) wat je wilt proeven door middel van een pasje dat je kunt opwaarderen. Met dit pasje kun je vervolgens je wijn naar keuze tappen. Boven de flessen staat een korte omschrijving. Per wijn staat er aangegeven hoeveel een proefglaasje van 5cl kost, dit kan variëren van €0,75 tot €8, afhankelijk van hoe gek je het maakt. Er zijn groene, witte, rosé en rode wijnen, diverse portwijnen en verschillende soorten moscatel om te proberen. Wij probeerden op aanraden van onze wijndame een 10 jaar oude moscatel, erg lekker en totaal anders van smaak dan een gewone moscatel!

Mocht je op eigen gelegenheid wijn gaan proeven dan kun je per persoon minimaal één en maximaal zes wijnen proeven. Op deze manier heb je de kans om toch eens een erg oude port te proeven. Voor een paar euro (per glas) in plaats van een paar honderd euro (per fles). Je kunt in je eigen tempo proeven, praten en genieten. Er staan lange tafels waaraan je kunt plaatsnemen en er loopt altijd personeel rond om je te helpen met eventuele vragen. Een leuke plek dus om kennis te maken met de overheerlijke wijnen die Portugal rijk is! Ook bestaat er de mogelijk om flessen wijn te kopen.

Wijnproeven Lissabon

Als je op het Praça do Comércio (ook bekend als Terreiro do Paço) staat met zicht op de Taag dan vind je dit proeflokaal aan de rechterkant in een van de omliggende panden. Verder zitten hier leuke winkeltjes, restaurants en barretjes, dus je kunt na een proeverij zo ergens aanschuiven voor je avondmaal. Wil je graag meer weten over Portugese wijnen neem dan eens een kijkje op de website.

Openingstijden:
Maandag t/m zaterdag van 11.00 tot 19.00 uur
Plus elke zondag van april tot oktober.

Saúde!