Jearina in Lissabon: Vakantie

Het is weer juli. Weer een schooljaar voorbij. Eindelijk even bijkomen van alle essays en examens van de afgelopen 4 weken. Gelukkig meer dan geslaagd, dus geen herkansingen voor mij dit jaar. Ook al mijn eigen studenten zijn gelukkig geslaagd, dus ook dat is een hele opluchting. 

Écht vakantie is het echter niet, omdat ik 17 Juni begonnen ben met mijn nieuwe baan, bij de kamer van koophandel. Vanaf dag 1 is het ontzettend druk met evenementen en andere bezigheden. Ja, stilzitten zit er gelukkig niet bij. Ook afgelopen woensdag hebben we weer een groot evenement gehad. Mensen die al langere tijd lid zijn van de kamer kennen het vast wel; de bekende tour over de Taag, op het prachtige schip de “Leão Holandês” of Hollandse leeuw. Ieder jaar organiseert de kamer dit evenement voor haar leden, en keer op keer is het een groot succes en een geliefde tocht. 

Dit jaar was het extra speciaal omdat de eigenaar van het schip, Dirk, een “voto de louvor”  kreeg, oftewel een oorkonde. De pers was aanwezig, er was live muziek, en hapjes en drankjes. Zoals elk jaar was het weer een geslaagde party! 

Jearina in Lissabon: Vakantie | Saudades de Portugal

Ondanks de vakantieperiode heeft The Fietsen Shop goede aanloop en vliegen voornamelijk de kinderfietsen als warme broodjes over de toonbank. Ook de verhuur hoopt deze maand van start te gaan, wat de aanloop nog meer bevorderd, hopen we. Ook heeft Lissabon voor het eerst een cargo-bike event georganiseerd, wat natuurlijk hartstikke leuk was. De meeste mensen in Portugal kennen het concept van een hollandse Bakfiets niet, een keken dus hun ogen uit toen daar opeens iets van 30 fietsen naast elkaar stonden. In Amsterdam zie je ze op elke hoek van de straat staan, maar hier in Lissabon ben je echt een bezienswaardigheid, met zo’n fiets. Met dit soort events hoopt de stad echter dat meer mensen voor dit transportmiddel gaan kiezen in plaats van altijd maar de auto. Ook gaat de stad weer nieuwe kilometers fietspad aanleggen, wat natuurlijk altijd goed is voor onze handel!

Verder is het echt komkommertijd. De dagen zijn warm, de nachten zijn zwoel en de meeste mensen werken langzaam aan naar hun eigen vakantie toe, die in Augustus begint voor de meeste portugezen. Augustus is hier in Portugal de meeste populaire maand om vakantie dagen op te nemen. De Algarve stroomt ineens helemaal vol en op de populaire stranden is geen plekje meer te vinden. Ook hebben de meeste gemeenten een aantal lokale feesten en festivals gepland rond deze tijd, en is er op veel plaatsen, elk weekend, tot diep in nacht live muziek. 

Jearina in Lissabon: Vakantie | Saudades de Portugal

In Lissabon is het toeristenseizoen echter al in volle gang. De straten van Baixa Chiado zien zwart van de mensen, wat voor de lokale economie natuurlijk heel goed is. Toch is het gevoel dubbel bij de meeste portugezen. Aan de ene kant is het toerisme belangrijk, maar aan de andere kant vinden ze het vervelend dat langzaam de hele stad wordt opgekocht door buitenlanders, om om te toveren in B&B´s. Ook zorgen deze mensenmassa’s ervoor dat de prijzen stijgen, voor musea, monumenten, maar ook de restaurants en café´s. 

Jearina in Lissabon: Vakantie | Saudades de Portugal

Ik persoonlijk vind dat toerisme belangrijk is, maar vind het jammer dat Lissabon daardoor wel een beetje zijn authenticiteit kwijtraakt. Er zijn zones waar 30 tuk-tuks in een rijtje staan te wachten om toeristen mee te nemen, en waar je dood geflyert wordt met boot trips, guide tours, segways en noem maar op. Je krijgt bijna een beetje een Las Vegas gevoel, terwijl tot een paar jaar geleden, Lissabon een hele rustige stad was qua toerisme, vol authenticiteit. Naar mijn mening moet de stad zich meer richten op initiatieven zoals de LX Factory als toeristische trekpleister, en minder op “caravan bedrijfjes” die tours aanbieden. Zo behoud de stad zijn authenticiteit, krijgen de toeristen een mooiere stad te zien en zijn de locals ook happy!