Lisa in Lissabon: hoogseizoen

Nu ik deze blog schrijf is het volop zomer. Het is hoogseizoen en dat betekent dat het druk is in Lissabon. Voor mij is het mijn allereerste ‘volle’ zomer in de stad. Vorig jaar was ik immers bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en kon ik de drukte van het toerisme in Lissabon enigszins ontwijken.Natuurlijk ben ik al wel eerder in Lissabon geweest tijdens het hoogseizoen. Met mijn ouders bijvoorbeeld. Maar er daadwerkelijk wonen tijdens deze periode is natuurlijk een ander verhaal. Pas dan merk je eigenlijk hoeveel toeristen er in de zomer (maar stiekem het hele jaar door) naar de hoofdstad van Portugal trekken.

Overal waar ik loop kom ik wel toeristen tegen. Soms vragen ze me de weg of hoor ik ze met elkaar praten over welke toeristische attractie ze die dag gaan bezoeken. Er zijn dagen waarop ik bijna op elke straathoek een andere taal hoor. Eigenlijk heeft het wel wat: Lissabon is in trek. Maar aan de andere kant is het soms ook wel een beetje bizar. Het lijkt wel alsof er steeds meer toeristen naar Portugal trekken.

Dat heeft natuurlijk ook wel te maken met alle verhalen op het internet: 10 redenen om Lissabon te bezoeken of 5 redenen waarom Portugal zo mooi is. Dat soort dingen. En ja, stiekem draag ik er ook aan bij met mijn enthousiaste verhalen over Portugal. De laatste jaren wordt het steeds drukker in Portugal. En dat is te zien. Terrasjes zitten overvol en bij de toeristische attracties staan steeds vaker wachtrijen. Dan denk ik: oh, gelukkig… ik hoef nergens op te wachten. Ik ken het wel.

Lisa in Lissabon

Overal is het druk

Als ik terugdenk aan tien, vijftien jaar geleden dan was het lang zo druk niet. Natuurlijk waren er toeristen, maar voor zover ik me kan herinneren (ik was immers nog jong) was het lang zo druk niet als nu. Mijn Portugese verlaten in deze periode dan ook de grote stad. Ze gaan naar hun ouders in kleine dorpjes verderop in het land. Of ze gaan toerist spelen in het buitenland. Ik snap het wel.

Om eerlijk te zijn vind ik het ook niet altijd even leuk om steeds overal toeristen tegen te komen. Maar aan de andere kant zorgt het ook wel weer voor een stukje trots: veel mensen willen naar ‘mijn’ Portugal komen, terwijl ik er gewoon woon. Terwijl een ander twee weken geniet van het land, kan ik dat het hele jaar. Ja, dan moet ik die soms luidruchtige (of dronken) toeristen maar voor lief nemen… Toch?

Iedere eerste donderdag van de maand kan je meer lezen over mijn leven in Portugal. Daarnaast kun je me ook volgen via mijn eigen website Bom Dia Lisa, waar ik dagelijks blog over journalistiek, sport en reizen. Neem zeker eens een kijkje en als je wilt… check (en like) mijn Facebook-pagina eens!