Lisa in Lissabon: regen

Nu ik deze blog schrijf begint de zon in Lissabon eindelijk weer een beetje te schijnen. Eindelijk? Ja, eindelijk! De afgelopen periode heeft het namelijk ontzettend veel geregend in Portugal. En laten we eerlijk zijn: door de regen verandert alles. De stad, maar vooral ook de behoefte om veel buiten te zijn.

Het is echt niet zo dat ik meteen de deur niet meer uitga wanneer het regent in Lissabon, maar de behoefte is wel veel minder. Dat heeft ook wel te maken met de vorm van regen in Portugal. Die verschilt – mijns inziens – nogal met de Nederlandse regen. Natuurlijk, regen is regen. Althans, zo dacht ik er in eerste instantie over. Maar daar ben ik inmiddels allang op teruggekomen. Waar ik in Nederland heus nog wel de deur uitga als het regent blijf ik in Portugal liever binnen.

En dat is niet omdat ik bang ben voor de Portugese regen. Integendeel. Maar om eerlijk te zijn heb ik simpelweg geen zin om drijfnat te worden als ik even een kwartiertje buiten loop.

Lisa in Lissabon

Paraplu

Dat is nu eenmaal wat er gebeurt als je door de Portugese regen loopt. Tja, dan moet je een paraplu gebruiken dommerik, hoor ik je denken. En ja, dat doe ik ook. Lijkt me logisch. Door het gebruik van een paraplu blijven mijn jas en de bovenkant van mijn broek keurig netjes droog. Mijn schoenen, sokken en broekspijpen daarentegen…. Nee, die zijn – ondanks het gebruik van een paraplu –  vaak kletsnat. En dat heeft alles te maken met de waterafvoer.

In Nederland zijn we wat de waterafvoer betreft verwend. Natuurlijk regent het in Nederland veel vaker dan in Portugal. Dus de afvoer moet simpelweg ook wel goed zijn, maar toch. In ons kikkerlandje kun je zonder problemen door de regen lopen of fietsen. Paraplu op, regenpak aan en je houdt het nog redelijk droog.

Als het regent, dan regent het goed

Wanneer het in Portugal regent dan regent het goed. Daarmee bedoel ik: hevige, lange regenbuien. Door de afvoer van het regenwater staat alles meteen blank. Een zebrapad kan je niet gemakkelijk meer oversteken zonder kletsnat te worden.Tuurlijk, ik kan wel een sprongetje maken. Maar de oudere mensen in Portugal zijn wat dat betreft in het nadeel.

Bovendien is wandelen in de Portugese regen ook niet fijn als je snel ergens naar toe wilt. De schattige, kenmerkende Portugese tegeltjes zijn weliswaar heel mooi, maar als het regent zijn ze spiegelglad. Als ik dan wandel lijk ik net een of andere bejaarde oma. Voorzichtig manoeuvreer ik me van de ene naar de andere plek. Uitglijden en ook nog eens kletsnat worden is immers nooit mijn plan. Vaak staat het helemaal blank in de stad. Een voorbeeld daarvan zie je in deze video.

Inmiddels zien de voorspellingen voor de komende periode er al wat rooskleuriger uit. Minder regen, gelukkig. De afgelopen periode keek ik elke keer met een sip gezicht naar de weersvoorspellingen op mijn telefoon: ALWEER regen! Niet zo zeuren, zullen jullie wel denken: de rest van het jaar heb je geweldig weer in Portugal. Natuurlijk, is ook zo. Maar als er dan toch herfst- of winterweer moet zijn, dan kies ik toch voor koude temperaturen in plaats van regen.

Schaatsen

Wat dat betreft was ik stiekem wel jaloers op alle toffe foto’s en video’s van alle Nederlanders die onlangs schaatsten op natuurijs. Dat had ik ook ontzettend graag meegemaakt. Toen ik dat aan mijn Portugese vrienden vertelde snapten ze het in eerste instantie niet helemaal. Schaatsen, natuurijs? Wat? Pas toen ik filmpjes liet zien begrepen ze me. Tja, schaatsen is niet bepaald bekend in Portugal. De regen daarentegen wel.. 🙂 Ach, laten we vooral positief blijven: op naar de lente en de zomer, zou ik zeggen!

Iedere tweede donderdag van de maand kan je meer lezen over mijn leven in Portugal. Daarnaast kun je me ook volgen via mijn eigen website Bom Dia Lisa, waar ik blog over journalistiek, sport en reizen. Neem zeker eens een kijkje en als je wilt… check (en like) mijn Facebook-pagina eens!