Lisa in Lissabon

Een nieuw jaar, een nieuw idee! Ik ben erg blij jullie te kunnen voorstellen aan Lisa Deen! Zij is een Nederlandse journaliste die woont in Lissabon. Vanuit daar zal ze ons iedere maand meenemen naar haar avonturen in ons favoriete land! Ze zal ons vertellen over haar dagelijkse beslommeringen, de mensen die ze ontmoet, haar favoriete adresjes in de stad en misschien ook wel haar frustraties. Of zou het allemaal rozengeur en maneschijn zijn? Vandaag stelt ze zich voor en vertelt ze waarom ze koos voor Portugal…

Na elke zomervakantie was het weer zover. Ik kreeg weer last van ‘saudade’. Heimwee naar Portugal, dat prachtige land. Elke zomer ging ik samen met mijn ouders op vakantie naar Portugal. Als we na een maand lang genieten weer op de luchthaven in Lissabon stonden werd ik plots chagrijnig. Ik wilde helemaal niet weg. En daarom ben ik, na ongeveer dertig bezoekjes, uiteindelijk maar in Portugal gaan wonen.

Stiekem kan ik het nog altijd niet goed uitleggen. Maar de liefde voor Portugal is al vroeg begonnen. Het prachtige weer, de vriendelijke mensen, het heerlijke eten en die mooie taal: het klopte allemaal. Als journalist ben ik inmiddels al in veel verschillende landen en steden geweest, maar op de een of andere manier is Portugal het land waar ik zonder twijfel wilde wonen. Misschien is het met de paplepel ingegoten, want mijn ouders hebben altijd een vakantiehuisje in Portugal gewild. Door de ziekte van mijn vader is dat er helaas nooit van gekomen.

En dus heb ik het maar gedaan. Voor een baan vertrok ik eind maart 2016 naar Lissabon, de stad van mijn dromen. Momenteel ben ik werkzaam als freelance journaliste. Je zou zeggen, dat kun je toch ook in Nederland doen? En ja, dat klopt. Maar Lissabon verveelt nooit en daarom wil ik er graag blijven.

Het leven in Portugal is natuurlijk anders dan in Nederland. Waar in Nederland iedereen in de stroomversnelling staat (alles moet snel snel snel), nemen de Portugezen altijd de tijd. Ze trekken gerust anderhalf uur uit voor een lunch op het werk of nemen uitgebreid de tijd om hun tassen in te pakken in de supermarkt. Natuurlijk irriteer ik me er af en toe wel aan. Ik ben het ‘snelle’ leven in Nederland gewend. Maar eigenlijk kan ik er ook wel aan wennen. Het maakt me soms ook wel aan het lachen. Vooral als de Portugezen bij een ‘winterse’ temperatuur van twintig graden met een fleecedeken op een terrasje zitten. Ja, dan kan ik mijn lach niet inhouden. Koud? Voor een Nederlander totaal niet, maar voor een Portugees wel.

Elke keer als ik weer even terug ben in Nederland, kom ik vanzelf weer in de stroomversnelling. Natuurlijk, ik ben iemand die van de ene naar de andere deadline springt. In Portugal, maar ook in Nederland. In Lissabon zeggen Portugese vrienden weleens dat ik minder hard moet wandelen of dat ik het rustig aan moet doen. Dan lach ik maar. Ik ben en blijf een Nederlandse en ben het leven in een stroomversnelling wel gewend. Toch maakt Portugal me altijd rustig. De stress die ik in Nederland soms voel, lijkt hier soms wel helemaal weg. Terwijl ik dezelfde deadlines en taken heb.

Portugal doet iets met je. Het verveelt nooit, maar het is ook…. Ontstressend!

Iedere eerste donderdag van de maand kan je meer lezen over mijn leven in Portugal. Volgende keer zal ik meer vertellen over mijn favoriete hotspots in Lissabon. Tot dan!