Maria Rita

Mijn zoektocht naar bijzondere Portugese kunstenaars brengt me vaak naar de kleurrijke street art  en de tegelkunst. Met Maria Rita kom ik echter op een totaal ander terrein. Deze beeldhouwster schept een serene wereld van romantiek en fantasie waar alles mogelijk is. Vandaag nemen we een kijkje in dit hedendaagse sprookje.

Als je de website van Maria Rita opent stap je niet alleen door wat je ziet in een droom, maar brengen ook de belletjes en kwetterende vogeltjes je direct in andere sferen. De kunstenares uit Minde (Midden-Portugal) maakt boeken met vleugels, kastelen, huisjes, meisjes en bomen van verschillende materialen. De overheersende kleur is een ingetogen gebroken wit, waardoor je je in een sprookjeswereld van rust en sereniteit waant.

Een vroege fascinatie voor klei bracht Maria Pires bij Ar.Co, een onafhankelijke kunstacademie in Lissabon, waar ze zich specialiseerde in keramiek. Later voegde ze ook papier toe als favoriet materiaal. Maria Rita wil met haar sculpturen teruggrijpen op het pure en naïeve van de kindertijd en hoe kan dat beter dan met sprookjes? Ze creëerde met papier bijvoorbeeld beelden uit Jack and the beanstalk en uit The Wizard of Oz. Onder de naam “Lolitas” maakte ze een serie van verlegen meisjes in keramiek.

mariarita

Recent werkte ze samen met de Portugese modeontwerpers Storytailors, die met hun kledingontwerpen een even dromerige en sprookjesachtige wereld weten neer te zetten als Maria Rita met haar kunst. Voor de Storytailors winkel in Lissabon maakte ze een serie werken rondom het boek Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Hiervoor gebruikte ze bijvoorbeeld vergeelde bladzijden uit het boek zelf.

Hou je ook van deze fijne droomwereld? Volg Maria Rita dan op haar Facebook pagina! Dan kom je meer van haar werk en andere inspirerende dingen tegen.