Maria da Mouraria

Mouraria wordt beschouwd als een van de veiligste buurten en een van de meest traditionele wijken van Lissabon. Het is een ontmoetingsplaats voor mensen van verschillende culturen en tegelijkertijd een plek die oude tradities in leven houdt. Dit zie je terug in de vele fado-huizen, bars en tabernas. Samen met Alfama misschien wel een van de heerlijkste wijken in de stad. Overdag is het echt een oude volkswijk, ’s avonds kun je hier terecht in allerlei hippe barretjes en restaurantjes. De wijk is een mengeling van aroma’s, talen en dialecten die een smeltkroes vormen van culturen. Ideaal om een avondje fado te gaan luisteren!

En dat is dus precies wat wij hebben gedaan! We hadden gereserveerd voor half negen zodat we van te voren nog even een rondje door de straatjes konden lopen. Natuurlijk zat onze planning weer eens veel te vol, plus er was een demonstratie van de politie waardoor het verkeer in de binnenstad hartstikke vast stond… Ach, zo blijft er nog wat leuks over voor de volgende keer. We hebben heel snel een idee gekregen van hoe leuk deze wijk is om ’s avonds wat te eten of gezellig drankjes te doen. Al is het misschien niet de eerste wijk waar je aan denkt (Bairro Alto). Neem ergens op de stoep plaats met je drankje en geniet van de bedrijvigheid om je heen.

Maria Mouraria

Mouraria dankt zijn naam aan het feit dat D. Afonso Henriques, na de verovering van Lissabon, een deel van de stad had beperkt tot de moslims. De Moren bleven na de christelijke herovering dan ook in deze buurt. De pijn en melancholie in hun liedjes zijn de basis van Fado. De allereerste Portugese fadista Maria Severa werd aan de Rua do Capelão geboren. En ook de ‘koning van de fado’, Fernando Maurício, kwam ter wereld in diezelfde straat. Deze straat maakt vandaag deel uit van de iconografie van de fado. Iets verderop in dezelfde wijk groeide Mariza, de meest internationale hedendaagse Portugese fadista, op. Naast het huis, dat nu gesloten is voor het publiek, zat het restaurant Zalala, waar ze fado leerde zingen. Het voormalige huis van Maria Severa is waar zich tegenwoordig Maria da Mouraria bevindt.

Mouraria

We waren lekker Hollands op tijd voor onze reservering. Maria da Mouraria is een heerlijk klein en kneuterig fado restaurantje. Als ik het me goed herinner stonden er welgeteld acht, misschien negen, tafeltjes. Je kunt er hier voor kiezen om à la carte te eten of een tasting menu te doen. Dat eerste spreekt natuurlijk voor zich, ook hebben ze elke dag een andere prato do dia (gerecht van de dag)Kies je voor het tasting menu dan krijg je kleinere porties van verschillende gerechten op de kaart te proeven. Allemaal typisch Portugees. Ga je voor à la carte, bestel dan zeker de warme geitenkaas vooraf, yum! Flesje wijn of glaasje sangria erbij en je avond kan niet meer stuk.

Maria da Mouraria

Zodra de fado begint gaan de deuren dicht voor een optimale muziek beleving zonder straatgeluiden tussendoor. Er zijn verschillende sessies met pauzes tussendoor. Ook zijn er altijd twee fadistas die elkaar afwisselen. Zo krijg je een goed beeld van het verschil in zang tussen man en vrouw. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan fado gezongen door een vrouw. De fado gaat door tot sluitingstijd, dus het is een compleet avondje uit. Het wordt erg op prijs gesteld als je stil bent zodra er gezongen wordt. Hieronder een prachtig voorbeeld, en ze is nog maar 19 lentes jong! Luister maar mee (vergeet niet je geluid aan te zetten).

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 20.00 tot 02.00 uur. Meer informatie over dit leuke plekje vind je op de website! Het is af te lopen vanaf Praça Martim Moniz.

 Largo Severa 2B, 1100-246 Lisboa, Portugal