Recept: Favas com Chouriço

Vandaag koken we lekker ‘gezond’ met veel groente! Favas com chouriço (tuinboontjes met chorizo) zijn een grote klassieker uit de Portugese keuken. Ze worden ook wel Favas guisadas à Portuguesa genoemd. Van regio tot regio kan het recept verschillend zijn, maar de basis is altijd vergelijkbaar. Alles wordt bereid in één en dezelfde pan, waardoor de smaken mooi samenkomen.

Ingrediënten

700 gram tuinboontjes
1 chouriço
1/2 chouriço preto (soort bloedworst, maar gewone kan ook)
200 gram bacon
1 grote ui
1 laurierblaadje
2 tenen knoflook
2 tomaten
2 wortels (geen penen)
lepeltje paprikapoeder
halve liter water
1 bouillonblokje rund
piri-piri

Bereiding

Houd je niet van bloedworst? Het gaat ook prima zonder!

Snijd de bloedworst in plakjes en bak een minuut of vijf uit in een pan zonder olie. Voeg dan de gesnipperde ui, geperste knoflook, het laurierblaadje en piri-piri naar smaak toe. Bak dit totdat de ui glazig is. Zit er niet voldoende vet in de pan, voeg dan een klein scheutje olijfolie toe.

Snijd ondertussen de chouriço in plakjes, de tomaten (ontveld en zonder pitjes) in stukjes en de bacon fijn. Ook dit gaat erbij in de pan. Roer alles even goed door en laat 5 à 10 minuten pruttelen. Dan de paprikapoeder erbij en blus af met de wijn. Snijd de wortels in plakjes en voeg toe. Tenslotte voeg je de tuinbonen, het bouillonblokje en natuurlijk het water toe. Houd je van koriander? Dan kun je wat fijnsnijden en eroverheen strooien. Kook alles totdat je tuinbonen gaar zijn. Serveer met brood (om de saus op de deppen).

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.