Wat ligt daar toch op mijn bord? Is het tofu? Zijn het croutons? Nee, het is milho frito! Veel regio’s in Portugal hebben zo hun eigen specialiteiten als het op de regionale keuken aankomt. Zo ook Madeira. Vertelde ik al eens over de zwarte degenvis (met banaan) en de espetada vandaag geef ik het recept voor een typisch bijgerecht dat je veel ziet op dit eiland: milho frito, oftewel gefrituurde maisblokjes. Dat maakt eten in een ander land nou zo leuk, onbekende gerechten en andere ingrediënten! Vaak makkelijk ook eens thuis te maken.
Bij ons is wit maismeel te krijgen bij de AH (Pan, wit maismeel) en ook de toko heeft het standaard op voorraad.
Een beetje achtergrond over maismeel en maisbloem:
Maismeel: zoals het woord al zegt wordt maismeel gemaakt van mais. Maismeel bevat geen gluten. Wil je er brood mee bakken dan moet je het laten gisten. Dit kan alleen als je het combineert met een ander glutenrijk meel. Maismeel kan wit of geel zijn (en soms zelfs blauw). Welke kleur het meel heeft hangt af van de gebruikte maissoort.
Maisbloem wordt uiteraard ook gemaakt van mais. Maïsbloem is uitgezeefd maïsmeel en bevat daardoor geen zemelen en kiemen. De bloem is geel van kleur en bevat net als het maismeel geen gluten. Daarom kun je ook maisbloem het beste combineren met tarwemeel of bakpoeder. Maisbloem geeft een unieke smaak aan je gerechten en leent zich uitstekend om maisbrood van te maken.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Kan het ook met geel maïsmeel gemaakt worden?
Hoi, voor hoeveel mensen is dit ongeveer?
Deze hoeveelheid is zeker goed voor zes personen!