Ondernemen in Portugal: het Begin

Inmiddels ben ik ruim een maand aan het werk in het prachtige Ferragudo in de Algarve. De kerstdagen zijn achter de rug en een nieuw jaar is begonnen. De kerstdagen en ‘New Years Eve’ zijn erg gezellig verlopen, beetje veel regen dat dan weer wel, maar dat mag de pret niet drukken.

Na mijn eerste blog kreeg ik veel reacties en zijn mensen mij gaan volgen. Ik heb zelfs een lunchafspraak gehad met een dame die de blog had gelezen, in Lagos woont en meer wilde weten over mijn avontuur hier. Het was ook erg leuk om te horen hoe zij en haar partner hier terecht zijn gekomen, eigenlijk per toeval. Ik vind het altijd leuk om mensen te inspireren en nog leuker ze dan ook echt te ontmoeten, sowieso nieuwe mensen ontmoeten vind ik waardevol, je kunt zoveel meer voor elkaar betekenen als je face to face met elkaar kunt spreken.

Maar ik vertel je graag meer over de afgelopen weken hier in Portugal.

Kerst en digital nomads

Op kerstavond zat ik gezellig met mijn man, die hier inmiddels een paar weken vakantie viert, mijn klant en een ‘collega’ op een terras te toasten op de kerst. Een tafel verder zat een jong stel en omdat het begon te regenen en wij onder een afdak zaten mét de heater aan, vroegen zij of ze mochten aanschuiven. Natuurlijk kan dat, riepen wij in koor. Het bleek een Nederlands stel te zijn en Digital Nomads; ik ‘sloeg’ direct aan want ik ben in mijn hoofd al een tijdje bezig met het Digital Nomad-schap en om dit meer vorm te gaan geven hier in de Algarve (hierover later meer). We hadden een erg leuk gesprek en mijn opdrachtgeefster nodigde hen uit om na de kerst eens naar kantoor te komen om hier meer over te praten. Die maandag hadden we een leuk gesprek en wisten we meteen meer over wat een digitale nomade nodig heeft om te kunnen werken en verblijven in een ander land dan het thuisland. Echt iets om over na de te denken.

Inmiddels komen we elkaar in het dorp regelmatig tegen en zien we elkaar op een terrasje onder het genot van een lekker drankje. Zoals ik eerder zei, het ontmoeten van mensen levert enorm veel op aan inspiratie en waardevolle contacten.

Rozengeur en maneschijn?

Tja, we hebben uiteraard ook in Portugal te maken met Covid. In de Algarve merk ik er vrij weinig van als ik het vergelijk met de berichten uit Nederland. Mondkapje op in de winkels en als je een restaurant binnen gaat, maar dat is logisch. Net voor de kerst kwam de regering met een aparte, tenminste ik vond het best apart, verordening. Op 24, 25, 26 december en 30 & 31 december en 1 januari (de andere dagen is covid met vakantie 😊) moest je naast je digitale corona paspoort ook een antigeentest, zelftest of pcr test laten zien. Bij de restaurants waar ik regelmatig kom, waren ze het spoor helemaal bijster. Want hoe controleer je de zelftest dan? Nou, dat ging als volgt; 20 minuten voor je reservering ga je naar het restaurant waar je wilt eten. Doe de zelftest onder supervisie (!) van iemand van het restaurant, wacht 20 minuten (en let op: je kon ook even een drankje doen op een terras ergens in die tijd), terug naar restaurant met de zelftest en naar binnen (als het negatief was). Ik zag het al helemaal voor me; mensen 20 minuten voor het restaurant met een wattenstaafje in hun neus. Als het niet zo triest was, is het eigenlijk best hilarisch.

Mijn Portugese vrienden maken zich wel meer zorgen want de besmettingen lopen ook hier hard op, ondanks de hoge vaccinatiegraad. Ik houd de Portugese krant nauwlettend in de gaten in ieder geval. Eigenlijk wil ik ook proberen de boosterprik hier te krijgen maar vooralsnog heb ik geen idee hoe, ik ben geen resident dus dat maakt het al wat lastiger. Misschien mag ik het land dan niet uit in maart, zou dat wat zijn hahaha!

Ik kom hier natuurlijk om te werken

Dit hele experiment is uiteraard om te kijken of ik vanuit Ferragudo net zo efficient kan werken als vanuit Nederland. En… het antwoord is JA! Wat een beetje een uitdaging is, is het uur tijdverschil. Ik sta om 7 uur op en om 8 uur ga ik ‘aan’. Ik maakte in het begin nog wel eens de fout om een zoom meeting in te plannen om 08:30 uur Nederlandse tijd zonder erbij stil te staan dat ik dan echt moest rennen of eerder opstaan. Maar het went wel snel als je dit 1x hebt ondervonden.

Tot nu toe ondervinden mijn Nederlandse klanten geen hinder van het feit dat ik in een ander land werk

Het netwerken en ondernemen hier, verschilt niet zo veel van netwerken en ondernemen in Nederland, maar is toch anders op de een of andere manier. Het heeft te maken met een andere mindset denk ik. Als ik voor mezelf spreek kan ik oprecht zeggen dat ik hier meer relaxed ben, het lijkt alsof de dingen makkelijker gaan, ik krijg enorm veel inspiratie op een andere manier en ondanks het regenachtige weer de eerste weken is het gevoel ergens anders te zijn zo fijn. Het doet echt iets met je als je op een plek bent waar je echt wilt zijn en ook jezelf kunt zijn. Afspraken vinden plaats op een terras in de zon of met uitzicht op de zee en dat doet ook wel iets met je. Ik krijg er een enorm gevoel van dankbaarheid van. Op 2 januari had ik een brainstormsessie aan het strand van Praia da Rocha, ik kan je zeggen dat dit een zeer prettige brainstormplek is.

Ondernemen in Portugal

Ik ben erg bevoorrecht doordat ik ook een hele fijne klant heb in Ferragudo, zij introduceert mij bij andere ondernemers en geeft informatie over de NCA bijvoorbeeld. Dit is een vereniging voor Nederlands en Vlamingen (ondernemers) in Portugal. Als ik mijn business volledig vanuit Portugal wil runnen en mij meer op de internationale markt wil begeven dan is de NCA wel de vereniging om bij aan te sluiten.

Wat heb ik geleerd in de afgelopen maand

Ik heb in ieder geval geleerd dat ik niet, op z’n Nederlands, op tijd hoeft te zijn. Ik heb nog geen afspraak gehad waarbij het afgesproken tijdstip werd behaald. Ik was er wel, op z’n Nederlands op tijd (zelfs 5 minuten ervoor) maar mijn gesprekspartner nog niet. Ik probeer dat dus een beetje af te leren.

Ik heb ook al geleerd meer tijd voor mijzelf in te bouwen in mijn dag. Je bent zoveel productiever met rust tussendoor. Dus, op gemak lunchen – op mijn eigen terras of beneden in het dorp of aan het strand of een andere heerlijke ontspannen plek – is wel iets wat ik al heb ingevoerd. Lijkt simpel, maar voor een workaholic als ik, is het soms lastig te ontspannen. Het wordt ook nog leuk als ik weer terug naar Nederland ga, ga ik deze ontspanning vasthouden? Voor mij een vraag….

In de volgende blogs weer meer over mijn tijd hier, het ondernemen en alles wat er gebeurt. Tot de volgende keer!


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar – voornamelijk – online business vanuit deze prachtige plek in de Algarve.