Ondernemen in Portugal: December

Het is alweer december! De tijd vliegt hier gewoon voorbij. December, de laatste maand van het jaar alweer! Ik ben intussen alweer twee maanden in Ferragudo; twee maanden van werken, genieten, netwerk opbouwen, nieuwe ideeën. Het is echt ongelooflijk wat er gebeurt als je daar bent waar je wilt zijn.

Workation

Van de laatste week in november tot begin december had ik een aantal workationers te gast en ik laat echt met trots het dorp zien, de locaties, de mogelijkheden en ik heb hen ook echt het gevoel laten ervaren hoe het is om hier te werken en te wonen. Deze gasten waren overweldigd door de prachtige locatie; op het hoogste punt van Ferragudo en toch nog overal dichtbij, door de gastvrijheid van de eigenaresse van One2Seven (een van de toplocaties van Ferragudo Dreams) en de energie van Ferragudo. Luisa, de eigenaresse had voor mij (en de workationers) nog een speciale verrassing. Op de dag dat de eerste workationers arriveerden had ze besloten dat mijn gasten een upgrade kregen naar een villa. Ik stond echt met tranen in mijn ogen toen ze dat zei. Want geloof me, wat zij voor mij doet en regelt is niet normaal. De vriendschap die tussen ons is ontstaan is dan ook zeer dierbaar.

Inside Ferragudo

In mijn vorige blog heb ik het al gehad over een artikel wat over mij verschijnt in de glossy Inside Carvoeiro|Ferragudo|Silves|Lagoa. Ik ben daar enorm trots op, dat snap je. Het is een gaaf artikel geworden en er zijn hele leuke foto’s gemaakt. Ik ben een ‘gever/deler’ en wilde hier dan ook wat meer aandacht aan besteden. Dus, met Luisa om de tafel want ik wilde het echt bij One2Seven (waar ik mijn appartement heb) vieren. Dus, uitnodiging gemaakt, datum geprikt en verstuurd. En waar houd ik geen rekening mee? Dat het dezelfde dag was als de WK Finale!!! Ik heb een nacht wakker gelegen “wel laten doorgaan, niet laten doorgaan”. Je snapt het wel; ik heb het gecanceld. Want voetbal is heilig hier, het leeft enorm en wie ben ik dan om hier tussen te zitten. Jammer genoeg dus geen feestje, maar dat komt echt wel. In januari denk ik.

Ondernemen in Portugal: December

Bijna kerst

December begon superleuk, maar het weer zat een beetje tegen. De laatste workationers waren weg en het ging regenen. Nu is dat niet zo’n probleem, ik heb werk zat liggen en op een regenachtige dag even wat ‘laptop-time’ inplannen is ook goed. Het was alleen jammer voor de kerstmarkten die werden georganiseerd in het eerste weekend. In Ferragudo stonden de kersthuisjes al twee weken klaar, het podium was gebouwd en de verwachtingen waren hoog gespannen. En eerlijk; het was ook superdruk. Ik ben blij dat ik mijn auto bij mijn appartement kan parkeren want in het dorp was er geen doorkomen aan.

Een kerstmarkt in Portugal is wel anders dan een kerstmarkt in Nederland of Duitsland. Kerst wordt hier ook heel anders gevierd dan in ons thuisland. Op zondag waren er optredens van onder andere deze schattige meisjes die met een kerstachtige dans-act iedereen vertederden. En dat ging eigenlijk de hele middag door. Dus zittende aan een kop koffie, een wijntje en een lunch met vrienden op het terras konden we van al het gezelligs genieten. Op de kerstmarkt waren er voornamelijk ondernemers die zelfgemaakte artikelen verkochten; eetbaar en niet eetbaar (oooh, die Pasteís de batata doce… to die for). Ik zag dus ineens een dame en heer staan en op de toonbank stond ‘Sandra’s designs’ Ik werd getriggerd door de naam en raakte in gesprek met Sandra. Zij vertelde over haar tante die in Nederland woont en waar ze een par weken geleden was geweest. Ik vroeg waar die tante dan woonde, in Schiedam zei ze (beetje kippenvel kreeg ik toen, want ik woon in Schiedam), ik vroeg dus waar in Schiedam. En het adres wat zij noemde, is 50 meter van mijn huis vandaan. Dat is toch niet te geloven?! Ik kreeg er echt de kriebels van hoor. En natuurlijk voelde ik me toen soort van genoodzaakt om iets bij haar te kopen. Is toch grappig dat je zoiets meemaakt.

Ferragudo Dreaming Podcast

Praten met ondernemers is in Ferragudo toch al een hele business op zich geworden. Ik ben begonnen met podcasts opnemen met ondernemers die hier wonen of hier zijn komen wonen. En het is een succes! Het is nog een beetje onbekend/onwennig bij vooral de Portugese ondernemers, maar ze vinden het zo leuk om te doen. Met deze podcasts wil ik duidelijk maken dat Ferragudo geen ‘slaperig dorp’ is maar een dorp waar mensen ambities hebben, waar groei in zit en waar mensen trots zijn. Ik laat ze hun persoonlijke verhaal vertellen en praat over dromen, wensen, toekomst en uiteraard over hun bedrijf. Tot nu toe heb al zoveel diverse mensen te gast gehad; van de burgemeester tot twee broers die een restaurant zijn begonnen en van een onderneemster die uit Ecuador is gekomen tot aan de NCA. Er staan best nog wat ondernemers op mijn lijstje en in januari 2023 ga ik weer nieuwe podcasts opnemen. Dus, ben je een ondernemer in de Algarve en/of in de buurt van Ferragudo en vertel jij ook graag je verhaal, neem contact met mij op.  En wil je ze graag beluisteren? Ga dan even naar mijn website, onder het kopje Inspiratie vind je ze terug.

Ik wens iedereen hele fijne kerstdagen en een mooi begin van 2023. Dat al je dromen mogen uitkomen.

Tot volgend jaar.

Feliz Natal.


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar – voornamelijk – online business vanuit deze prachtige plek in de Algarve.