Agro Toerisme: een droom waarmaken

Eerst maar even voorstellen! Ik ben Liedewij Schieving en ik woon sinds 10 jaar samen met mijn geliefde Jolein Aten in het midden van Portugal. Hier hebben wij samen een kleine boerencamping opgezet: Agro-turismo Quinta da Fonte in Figueiró dos Vinhos. Hoe is het zo gekomen? We hebben jarenlang als vrijwilliger gewerkt op diverse locaties in het buitenland, zoals het runnen van een restaurant op een camping in Zuid Frankrijk, een hotel in Oostenrijk waar we eenoudergezinnen en alleengaanden ontvingen, een camping in Frankrijk en een kleine boerencamping in het Noorden van Portugal.

Op deze laatste kleine camping kwamen we terecht via een advertentie in de Volkskrant waar een pachters echtpaar gevraagd werd. We ontdekten dit prachtige land en de ontzettend aardige, gastvrije en behulpzame inwoners! En dan het klimaat, wat een heerlijkheid… Kortom, na twee zomers op deze camping gewerkt te hebben, besloten we de gok te wagen en op zoek te gaan naar een terrein waar we voor onszelf zouden kunnen beginnen. Het idee was er eigenlijk al jaren, om ooit als we later groot waren, een eigen camping te beginnen en nu begon dat idee vastere vorm aan te nemen. We namen ontslag van onze banen, Jolein als klassen-assistent op een school voor kinderen met taal en spraak problemen en Liedewij als kok in een eetcafé.

We werkten af en toe een paar weken als vrijwilliger op een camping, om zodoende de kosten zo laag mogelijk te houden en bekeken via makelaars ontzettend veel terreinen. Al gauw kwamen we tot de conclusie dat het midden van Portugal ons hart heeft gestolen… Het heeft alles wat wij belangrijk vinden: geweldige wandelmogelijkheden, bergen, rivieren, een aantal mooie steden om te bezoeken, veel natuur en rust. In totaal hebben we 35 terreinen, ruïnes en huizen bekeken, maar niets was exact wat we op het oog hadden. Tot we in een tijdschrift een foto van een klein boerenhuisje zagen! Erop af! Dit kleine leegstaande boerenhuisje op een terrein van een halve hectare met een klein beekje was onze droom! Een paar spannende weken volgden, we leenden geld van familie en vrienden en de koop werd gesloten. In februari vertrokken we met een oude caravan achter ons busje (tot het dak vol spullen) naar Portugal en begon ons avontuur.

Met behulp van twee Portugese bouwvakkers gingen we aan de slag om het verwaarloosde huisje en het terrein om te toveren in een paradijsje met drie kamers, badkamers, moestuinen en hangmatjes aan de beek. Vele uren zijn we bezig geweest om het terrein op te schonen, te maaien, te bewerken en bloemen te zaaien. Ook een moestuin hebben we aangelegd. In juni ontvingen we onze eerste gasten en tot onze grote vreugde bleken heel veel mensen ons plekje te vinden en er net zo van te genieten als wijzelf. Elke dag kookte ik voor onze gasten en er ontstonden mooie gesprekken in alle mogelijke talen. Inmiddels hebben we ons tien jarig bestaan hier gevierd met een groot feest, afgelopen september. En hebben we het buurhuisje erbij gekocht en inmiddels is dat verbouwd tot een eigen huisje voor onszelf en een appartement voor gasten. Ons gezin werd in de loop der jaren uitgebreid met vier honden, twee katten, drie mini geitjes en vier kippen.

In juni 2017 werden we opgeschrikt door een verwoestende bosbrand in onze regio, waarbij diverse vrienden en kennissen om het leven kwamen en 85% van ons terrein in vlammen opging. Twee van de drie caravans verbrandden, de schuur werd in de as gelegd, de kas met de grond gelijk gemaakt. Maar al onze dieren overleefden het en zelf bleven we ook ongedeerd. Een periode vol emoties volgde, waarin we de balans op moesten maken. De hartverwarmende reacties van veel mensen om ons heen, hier ter plaatse, waren alleen al reden genoeg om de schouders er weer onder te zetten. Door de gulle giften van vele vrienden, familieleden en wildvreemden hebben we in de afgelopen maanden heel veel kunnen herstellen en zijn we nog steeds bezig om het mooier, beter en veiliger te maken in ons kleine paradijs.

Er zijn graafmachines aan het werk geweest, om te voorkomen dat de grond allemaal met de regen het dal in zou schuiven. We maken een watertank, zodat we sprinklers op de huizen kunnen aanleggen. We kregen brandweerslangen zodat we een volgende keer zelf het vuur kunnen bestrijden. We kregen een subsidie om onze verbrandde schuur om te bouwen tot professionele keuken. De parkeerplaats werd verbeterd en verbreed. Een lieflijke kleine caravan werd ons gegeven door de moeder van een van onze vrijwilligsters. Nieuwe afdaken zijn gemaakt voor boven de caravans. Binnenkort gaan we een tiny house bouwen op de plaats waarvoor de brand een van de caravans stond en organiseren we hiervoor een cursus natuurlijk bouwen, waarbij we het tiny house zullen opbouwen in traditionele bouwmethoden zoals met strobalen, leem en hout. Nieuwe ervaringen komen op ons pad en uiteindelijk wordt alles er mooier en beter van. Hoe zwaar en verdrietig de hele situatie met de brand ook is geweest, op dit moment zijn we sterker dan ooit en werken we aan een mooie toekomst, waarin we hopelijk vele gasten mogen ontvangen en mogen verwennen met de luxe van de eenvoud op Agro-turismo Quinta da Fonte, waar natuur, wandelen, rust, ontspanning en overheerlijk eten het allerbelangrijkst zijn.

Het voorjaar komt eraan en overal begint het groen weer uit te lopen, nooit tevoren zijn we zo blij geweest met groen! We hopen jullie allen te mogen ontmoeten op ons mooie plekje, met voor ieder wat wils: kamperen met een eigen tent, logeren in een rustieke gastenkamer, vakantie vieren in het kleurrijke appartement of een romantische caravan… of over iets langere tijd een mooie vakantie in ons nieuw gebouwde tiny house! Meer informatie vind je op onze website.

Vanaf vandaag lees je elke tweede maandag van de maand mee met de belevenissen van Liedewij en Jolein