Ondernemen in Portugal: Inpakken!

Nog even twee maandjes doorbuffelen in Nederland en dan (met een sneltreinvaart) terug naar Ferragudo. Ik blijf nu 5 maanden en wat verheug ik me erop. Het kostte wat extra planning want ik wil graag een auto hebben tijdens die maanden. Een huurauto voor zo’n lange periode werd erg kostbaar dus ik besloot, in al mijn wijsheid, dat we met mijn auto gaan. Ik zeg we, want mijn man gaat eerst mee voor een weekje vakantie en vliegt dan terug. En dan komt hij in december weer terug tot en met januari voor twee maanden om te onderzoeken of hij werk kan vinden daar, maar daar twijfel ik niet aan, en of het bevalt die twee maanden. Ik kan alles wel leuk vinden maar we doen het samen natuurlijk.

Het plan

Het plan is als volgt: ik ga 8 oktober eerst een week naar Ferragudo omdat dat de eerste groepsworkation start, er zijn nog plekken trouwens, dan vlieg ik terug en eind van die week rijden we naar Portugal. Voor ons de eerste keer dus best spannend. Inmiddels heb ik zoveel mensen gesproken die altijd rijden naar Portugal, als zij het kunnen waarom wij niet. Wij kunnen in de auto een soort afgevlakte versie van Tiny en Lau zijn dus dat is wel een uitdaging. Maar wel leuk, ahum.

En voor mij is het helemaal goed, want ik heb serieus last van ‘kofferstress’. Toen ik laatst voor drie maanden ging, lag ik ’s ochtends nog huilend over de koffer heen. Serieus! Een vriendin zei gisteren dat dat toch een reden moest hebben, maar wat? Ik heb het als ik naar Portugal ga en als ik terugga naar Nederland. Heel apart. Iets in mij maakt kortsluiting zodra die koffers ingepakt moeten worden. Maar goed, ik heb nu in ieder geval geen last van een beperkt aantal kilo’s.

Ondernemen in Portugal

Weer aan de slag gaan in Portugal maakt me blij, echt blij. Dat ik dit kan en mag doen is voor mij zo speciaal. Je leven verandert ook echt, alleen al door ergens anders te zijn. Mijn vriendin daar zei al dat ik niet meer kan wennen in Nederland hoe meer ik in Portugal ben. En daar heeft ze gelijk in. Dat is aan de ene kant een vervelende situatie, maar aan de andere kant is dat wel wat ik wil. Wonen en werken in Portugal heb ik zelf gemanifesteerd, het is alleen nog niet 100% omdat we nog steeds aan het zoeken zijn naar een eigen huis. Maar ik vertrouw erop dat dit echt gaat gebeuren. Dit jaar al? Fingers crossed.

Eenmaal in Ferragudo, ga ik echt aan de slag om ook klanten daar te krijgen, Nederlands of Internationaal én ik ga nu toch naar school om wat sneller Portugees te leren. Ik wilde eerst naar de Nonnen in Vught, maar dat is toch best kostbaar. Heeft iemand daar ervaring mee trouwens?

Geluk is zo simpel

Ik zie nu al voor me dat ik mijn vrienden weer ontmoet, bijpraten met elkaar en gewoon fijn leven. Het is toch net even anders dan in Nederland op de een of andere manier. Ik verheug me er in ieder geval erg op, en ook om weer te werken vanuit deze mooie plek. Ik merk altijd dat er meer deuren (lees: meer kansen) opengaan dan in Nederland. Die vibe blijft bijzonder.

Ondernemen in Portugal: Zet de Koffers maar Klaar!

Als je ook eens wilt meemaken? Boek een workation bij Ferragudo Dreams of zoek mij op vanaf oktober.

Feel Inspired, let’s connect!


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar – voornamelijk – online business vanuit deze prachtige plek in de Algarve.