Ondernemen in Portugal: Einde Experiment

We gaan nog niet naar huis… oh ja… toch wel! De drie maanden zitten er alweer op, het experiment om te ontdekken of ik mijn business vanuit Portugal kan runnen is achter de rug… met succes! Het is niet alleen geslaagd, het heeft me zoveel meer gebracht dan ik had verwacht. Nieuwe mensen ontmoet (ook door mijn blogs), heel veel inspiratie voor nieuwe ideeën, meer geleerd over mezelf en nog een sterkere liefde voor Ferragudo ontwikkeld. Inmiddels ben ik ook zakelijk lid geworden van de NCA (Nederlandstalige Club Algarve) om zo mijn bedrijf wat meer in de picture te kunnen zetten.

De twee weken voor vertrek naar Nederland was ik echt een beetje down, het idee dat ik weer terug ging, deed me zoveel. Eerlijk gezegd; ik heb best wat tranen gelaten. Dit zegt natuurlijk wel hoe ik me heb gevoeld in Portugal. Mijn echtgenoot is de laatste vijf dagen maar naar Ferragudo gekomen, hij wilde zeker weten dat ik weer mee terug ging.

En daar ging ik… recht de valkuil in

Wat het ondernemen betreft ben ik wel in mijn eigen, Nederlandse, valkuil getrapt. Ik liet mijn werk mijn agenda weer bepalen, ik ging helemaal op in het werk en ‘vergat’ te ontspannen. Het maakte me energiearm en moe en dat voelde echt niet oké. Ik hoor mezelf verzuchten: “het lijkt wel of in Nederland ben”. Zo’n rare gewaarwording. Ik heb toen mezelf maar een schopje onder mijn bips gegeven en me erbij neergelegd dat ik toch echt terug ging maar beloofde mezelf snel terug te komen. Dat maakte wel weer het verschil moet ik zeggen. Nu heb ik altijd geleerd dat alles wat je loslaat je positiever maakt en dat het goede naar je toekomt. En dat gebeurde!

Nu weet ik het zeker, hier wil ik wonen

Naast het werken was ook het wonen, het dagelijks leven, erg prettig en ben ik ook actiever op zoek gegaan naar een eigen plek. Huizen en appartementen bekeken maar die zo belangrijke ‘vibe’ had ik maar steeds niet…tot de laatste dag voor vertrek naar Nederland. Je gelooft het niet!

De eigenaresse van dit appartement had ik al leren kennen door mijn klant en we hadden al eerder gesproken over haar appartement. Maar het kwam er maar niet van om concreet erover te spreken. Tot die dag! Fijn dat mijn man er ook was, kon hij ook meteen het appartement zien. Voel je ‘m aankomen? We waren op slag verliefd op dit schitterende appartement op een fijne plek in Ferragudo. En wat nog beter is, in de zomermaanden kunnen we het zelf gaan verhuren! En uiteraard ook andere weken van het jaar als we er zelf niet zijn. Ik kon het bijna niet geloven dat het nu toch lukte. De radartjes in mijn hoofd gingen meteen draaien, wat was er allemaal mogelijk, hoe kon ik hier verder mee? Nou, het was een feest in mijn hoofd. Die laatste middag in Ferragudo werd een klein feestje. Koffer inpakken? Uuuhhh… oh ja dat moest ook nog gebeuren.

We hebben het gered hoor, de volgende ochtend zijn we om half 7 weg gereden richting Faro en ’s middags zette ik na 3 maanden weer voet op Nederlandse bodem. Man, man, man wat viel dat tegen. Ik was al blij dat het niet regende eigenlijk, dat viel weer reuze mee. Maar eenmaal thuis was ik een beetje de kluts kwijt, ik kon niks meer vinden. De eerste nacht liep ik de verkeerde kant uit naar de badkamer met als gevolg een blauwe plek op mijn been en arm. De dag erna heb ik me de blubber gezocht naar de sleutel van de schuur om wat boodschappen op te ruimen, ik heb mijn man maar gebeld want ik was helemaal leeg. Gelukkig kon ik er wel om lachen – alhoewel…

Het avontuur gaat gewoon door

Met al die ontwikkelingen gaat het Portugal avontuur dus gewoon door, dat snap je wel. En dat was nou juist wat ik wilde. Ergens zijn waar je echt wilt zijn en dan zien welke deuren er dan voor je open gaan.

In mijn vorige blog heb ik al wat verteld over de transitie van mijn bedrijf. Inmiddels is mijn nieuwe logo klaar en heb ik een naamsverandering doorgevoerd, van Business Organiser naar Business Manager en dat was ook de aanzet om te starten met de ontwikkeling van een mooi concept of traject hoe je het noemen wilt (ik ben nog op zoek naar een goede -werk – titel, dus suggesties?) voor ondernemers met een burn-out of mentale klachten. Ik heb zelf tijdens mijn burn-out in 2014 de stap gezet naar Portugal te gaan om uit de druk te zijn, die sleur te ontvluchten, niet meer elke dag hetzelfde te doen. En natuurlijk weet ik dat als je terug gaat die druk weer ervaart maar toch ga je er dan anders mee om. Deze ondernemers neem ik uiteraard mee naar Portugal, naar de plek waar je tot rust komt, waar je jezelf enorm tegenkomt maar waar je ook jezelf weer leert kennen.

Ik hoorde ook een verhaal dat over dit deel van de Algarve een energiebaan loopt waardoor mensen anders gaan denken en voelen, heel apart. Maar nagenoeg iedereen die ik spreek die in Ferragudo woont of werkt, voelt hetzelfde wat ik altijd voel. Alles valt van je af, het negatieve is weg waardoor je het goed kunt aanpakken.

Ferragudo Dreams; hier ga je meer van horen en zien het komende jaar. Blijf me volgen, ook in Nederland en ik weet zeker dat ik je kan inspireren.

Até a proxima.


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar – voornamelijk – online business vanuit deze prachtige plek in de Algarve.