Ondernemen in Portugal: Ondernemer op Vakantie

Afgelopen maand ben ik echt op vakantie geweest. Op de plek waar ik ook werk, dus je kunt je afvragen of het dan ook echt vakantie is. Nou, ik heb mijn man moeten beloven de laptop zoveel mogelijk dicht te houden en geen afspraken te maken! Dat was toch lastig zeg…

Per ongeluk in de werkzone?

Je ontkomt er bijna niet aan in een soort werkmodus te schieten als je je zakenvrienden dagelijks tegenkomt. Bij een van hen, één van de locaties van Ferragudo Dreams, waren mijn man en ik uitgenodigd voor het ontbijt. Omdat er ook vrienden uit Schotland waren die twee weken, hebben we met ons vieren heerlijk genoten van een uitgebreid ontbijt met uitzicht over geheel Ferragudo. En natuurlijk wil ik hen dan ook de locatie laten zien, zie je, het is zeer eenvoudig om die werkgrens op te zoeken 😊.

Onze vrienden vonden de locatie schitterend en hadden deze mate van service en vriendelijkheid nog niet meegemaakt. Ik was gewoon trots dat ik een samenwerking ben aangegaan met dit geweldige hotel (One2Seven). Ik ben inmiddels al zo vaak op deze locatie geweest dat het voelt alsof ik er al jaren kom. En dat gevoel wil ik juist mijn klanten meegeven. Hier lukt dat echt prima.

Het zou zomaar kunnen dat ik in de wintermaanden langdurig op deze locatie zal zijn. Tot we een eigen huis hebben, pendel ik heen en weer en verblijf ik een aantal maanden aan één stuk in Ferragudo. Natuurlijk is het lastig om elke keer ergens anders te zijn en dat is ook niet optimaal. Maar een studio op deze locatie is wel iets waar mijn voorkeur naar uit gaat… dat uitzicht alleen al!

Super relaxed

Ik vind zelf dat ik me enorm heb gehouden aan het laptop verbod, al vond mijn man het onzin dat ik toch de mail even wilde checken (om de dag) en bij mijn klanten kijken of er spoedgevallen waren (ja, stel je voor dat ik iets mis, hahaha!). En ik moet zeggen; ik vond het ook wel best. Ik had echt vakantie nodig met de drukte van de afgelopen maanden, die vervelende val en beetje stress. En ik heb ook echt genoten van de vakantie; ik was zo ontspannen dat ik er moe van werd.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben pas echt ontspannen als ik lees, een boek of tijdschrift, en zover is het helaas niet gekomen! Als we op het strand lagen, lag ik eigenlijk alleen naar de zee te kijken en te mijmeren.

Ik vergeet bijna over een superleuke ontmoeting te vertellen; wij lopen dus bij het haventje, op weg naar een kop koffie, en er komt een vrouw op ons aflopen. Ik dacht nog dat ze wilde vragen waar ze koffie ofzo kon drinken, maar ze vroeg mij: “jij bent toch die dame van die werkvakanties?” Ik zal je zeggen dat mijn hart een sprongetje maakte, instant trots! Heel toevallig had ik een stapeltje visitekaartjes bij me, deze had ik meegenomen om bij de locaties en restaurants te leggen en ik kon deze dus aan haar geven. Ik vond dat toch leuk! Mijn man vond het nog leuker geloof ik, hij bleef maar lachen. Fijn hoor, zo’n partner die je steunt in alles.

Die herkenning is echt erg leuk. Ook de lokale bevolking weet wie ik ben, ik val best op door mijn grijs/witte haar (natuurlijk, niet geverfd) en ze weten ook hoe sterk mijn gevoelens zijn voor dit dorp. Alsof ik al deel ben van de gemeenschap, zo voelt dat echt. Maar die Portugese taal he, is zo moeilijk. Ik heb twee jaar online les gehad en ik kan me enigszins verstaanbaar maken maar ik wil makkelijker kunnen praten. Ik heb er al over zitten denken naar de “nonnen in Vught” te gaan. Binnen 1 week tijd spreek je Portugees, eerlijk gezegd lijkt me dat wel wat. Ik ga er toch eens goed over nadenken want ik vind wel dat als ik nog meer in Portugal ben, ik ook de taal moet spreken. Voor mij liever geen ‘ik vertrek’ taferelen. Gelukkig spreken mijn relaties daar vrij goed Engels, dus het is geen barrière. Maar uit respect voor het land en haar bewoners vind ik dat ik het toch moet kunnen spreken.

Einde vakantie

Je weet van een vakantie dat het een keer stopt! En daar baalde ik dan weer van, snap je wel natuurlijk. Dus, onze laatste dag in stijl geluncht in ons favoriete seafood restaurant met een lekkere bubbel erbij. 2,5 uur lunchen met heerlijke gerechten, en onovertroffen oesters, en de allerbeste service van de jonge eigenaren (twee broers).

In augustus mag ik weer! Deze keer om de werkzaamheden voor een vastgoedproject te bespreken, wie weet wat dat gaat brengen. En natuurlijk ga ik nog presenteren aan de gemeente. Ik ben nog druk bezig om de presentatie in elkaar te zetten. En dan kan de campagne voor de workations ook vanuit Ferragudo ingezet worden. De naam hebben we al: Feel Inspired, Let’s connect! Dit is een idee wat ik kreeg na een artikel over Cascais te hebben gelezen en hoe zij het remote werken stimuleren. Na een gesprek met de burgemeester van Ferragudo hebben we het plan opgevat dit ook in Ferragudo te doen. Top idee, vond ik zelf!

De ondernemer in mij staat nooit uit. Ik word altijd zo geïnspireerd als ik in Portugal ben, zowel voor mij werkzaamheden als Business Manager als voor Ferragudo Dreams. Het mooie is dat ik het goed kan combineren en zelfs mixen. Hoe leuk is het om mijn eigen klanten mee te nemen op een workation.

Je weet nooit wat het Universum in petto heeft.


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar – voornamelijk – online business vanuit deze prachtige plek in de Algarve.