Saudades dos Açores: Rondrit Terceira

De festiviteiten rond de Sanjoaninas zijn weer voorbij, we laten Angra do Heroísmo achter ons en gaan oostwaarts rijden. Dat kan per huurauto, taxi (spreek wel van tevoren een prijs af met de chauffeur), of met een dagtrip via één van de lokale touringcarbedrijven die jou een dagdeel of een gehele dag meenemen en je de meest interessante plekjes laten zien. Ik ben zelf eens met een taxichauffeur op pad geweest die een mooie rit had uitgestippeld. De rit gaat naar het oosten van het eiland en je rijdt dan langs een paar kleine plaatsjes aan de kust zoals Porto Judeu en Refugo. Daar heb je een mooi uitzicht op zee en de onbewoonde eilanden os Ilhéus das Cabras.

Via een smal weggetje kun je richting een paar natuurlijke zwembaden rijden; Baía da Salga en Baía das Mós. Daar kun je even stoppen en genieten van de zee die tegen de rotsen slaat. Vervolgens gaat de rit verder naar São Sebastião, onderweg kun je een kijkje nemen bij de gedenkplaats “Ermida” de Maria Vieira. Een kapelletje dat is opgericht ter nagedachtenis van een 13-jarige meisje uit São Sebastião. Volgens de legende was zij onderweg naar haar vader om een lunch te brengen en is op brute wijze aangevallen op 4 juni 1940. Ze is op wonderbaarlijke manier teruggekeerd naar huis waar zij uiteindelijk in het ziekenhuis aan haar verwondingen is overleden. Zij is destijds heilig verklaard en er staat een ronde afbeelding van het meisje op de gevel van het witte kapelletje.

In São Sebastião bevindt zich een klein dorpspleintje met een parochiekerk de Igreja de São Sebastião, opgericht in 1455 dat één van de oudste kerken is op de Azoren. Je kunt het kerkje even binnengaan en een moment van bezinning ervaren. Bovendien zijn er oude fresco’s van heiligen te bewonderen die later zijn gerestaureerd. Na dit bezoek kun je de weg vervolgen via de ER3 en rijd je langs het gebergte Serra do Cume, onderweg even een stop maken bij de miradouro; een uitkijkpunt (545 meter) waar je een schitterend uitzicht hebt over de groene lapjesdeken die onder je voeten ligt.

De route gaat verder via de ER2 richting de badplaats Praia da Vitória waar men in 1450 tijdens de ontdekkingsreizen aan land ging. Je kunt er wat rondlopen en lunchen in één van de vele restaurantjes aan de boulevard. Visliefhebbers zitten hier goed, maar er zijn ook genoeg andere gerechten op de menukaart te vinden. Hier bevindt zich ook een strand en zeilboten liggen afgemeerd aan de kust of in de nabije haven. Er is een weg omhoog richting een berg waar een enorm hoge zuil met een modern zwart Mariabeeld staat. Je hebt daar een mooi uitzicht over Praia da Vitória en de baai.

Rondrit Terceira

Je rijdt via de ER2 en de ER5 richting het midden van het eiland waar je op een gegeven moment arriveert bij een uitgedoofde vulkaan; de Algar do Carvão met een hoogte van 633 meter. Je kunt tegen betaling de kegel bezoeken en via vele stenen trappen afdwalen naar beneden. Daar is een klein meertje en de lucht binnenin de kegel heeft een hoge luchtvochtigheidsgraad. Ook is er prachtige weelderige groene vegetatie. In dezelfde omgeving kun je nog de Furnas de Enxofre bekijken waar je de zwaveldampen uit de grond ziet opstijgen en de Gruta do Natal (zoals je al uit het woord kunt opmaken; een grot). Het is een mooie route met vele smalle weggetjes waarlangs de zijkanten grote blauwe en roze hortensia’s groeien. Via een zijweggetje van de ER3 kun je weer afdalen naar de badplaats Biscoitos en het eerder beschreven Museu do Vinho van Luis Brum.

Een mooie afsluiting van de dagtrip is verder rijden op de weg ER1 en een bezoekje brengen aan de kaasmakerij Queijo Vaquinha in Cinco Ribeiras. Hier worden verschillende kaasjes gemaakt van gepasteuriseerde melk afkomstig van de koeien van het eiland. Er is een barretje met stoeltjes aanwezig waar je ook iets kunt drinken en de soorten kaas kunt proeven. Koop daar gerust een kaasje, heerlijk bij een glaasje wijn. Deze kaas krijg je ook wel als hapje bij restaurants met verse kaas en olijven. Mocht je naar Terceira gaan de komende zomer; maak dan vooral deze rondrit, want je doet in één dag vele impressies op van dit groene eiland.

Boas Férias!


Petra is fervent Portugal liefhebber en heeft Portugese Taal-en Letterkunde gestudeerd met een uitwisselingsjaar aan de Universiteit van Coimbra. Verder heeft ze een passie voor de Azoren en interesse/kennis in en van Portugese wijnen. Ook is ze Docente Portugese taal, Tolk en vertaler.