Oud & Nieuw in Portugal

Je moet van tevoren uitstippelen wat de plannen zijn, mijn hond raakt serieus in de stress van het vuurwerk, je leeft toe naar een moment waarop er eigenlijk weinig gebeurt en ongezellig mag het niet zijn. Maar dat klinkt allemaal heel zuur, terwijl een borrel en een oliebol wonderen doen. Beter vertel ik iets over de jaarwisseling in Portugal. Dat kan namelijk hartstikke leuk zijn…

Het grote voordeel van Oud & Nieuw in Portugal is wat mij betreft dat er geen vuurwerk is voor particulieren! Ik kan dus tot middernacht zonder problemen mijn hondje uitlaten. En als het dan eenmaal twaalf uur is, dan is er een prachtig, groots siervuurwerk dat is geregeld door de gemeente. Supermooi!

Een tweede grote pluspunt is de gewoonte om voor middernacht uit eten te gaan. Daar waar wij in Nederland moeilijk lopen te doen met boodschappen doen en hapjes maken, reserveren de Portugezen met de familie of vriendengroep een grote tafel in een restaurant en laten ze zich heerlijk bedienen de hele avond. Gezellig!

Vlak voor middernacht stromen de restaurants leeg om op een centrale plaats in de stad naar het vuurwerk te gaan kijken. Als je het goed doet heb je een fles lekkere champagne bij je, maar anders kun je waarschijnlijk ook een smerige op straat kopen. Hiermee moet je proosten op het moment suprême. Ook moet je twaalf rozijnen (in het Portugees passas) bij je hebben, want als het nieuwe jaar start eet je deze op en doe je voor iedere rozijn een wens. Dat verzacht de pijn van het ontbreken van de oliebol een beetje…

Wat dan verder nog? Zorg voor een bankbiljet in je zak of in je schoen, daarmee stel je je financiële situatie voor het nieuwe jaar veilig. En zorg dat je ondergoed nieuw is en de goede kleur heeft. Een blauwe onderbroek is het meest gebruikelijk in Portugal en wordt gedragen door wie op zoek is naar succes in het nieuwe jaar. De rode onderbroek is over komen waaien uit Spanje en past bij degene die zoekt naar avontuur, passie en liefde. Heb je iets wits aangetrokken? Deze traditie komt uit Brazilië en vertegenwoordigt de spiritualiteit voor het nieuwe jaar. Daarna sla je nog wat pannendeksels tegen elkaar, zodat je alle ellende van het oude jaar verjaagt.

Waar moet je eigenlijk zijn? In de grote steden is het meest te doen. Hier wordt buiten het vuurwerk ook een muzikaal programma geregeld door de lokale autoriteiten. Grote namen uit de Portugese muziek treden op in openluchtpodia in Lissabon, Porto, maar ook op het strand van Albufeira. Het allermooiste vuurwerk vind je in Funchal, op Madeira.

De volgende dag? Dan doe je iets wat we in Nederland ook doen. Je springt ergens het ijskoude water in. Er zal alleen geen rookworst bij betrokken zijn…

Laatste tip: veel Portugese hotels hebben speciale aanbiedingen of pakketten rond de feestdagen. Als je op internet zoekt op “Reveillon” (het Portugese woord voor Oud & Nieuw) plus de stad waar je heen wilt zal je ongetwijfeld iets vinden.