Palácio dos Marqueses de Fronteira

Ik ben vrij visueel ingesteld en zie dan ook altijd alles voor me. En heb de schijnbaar vreemde gewoonte om leuke ideeën voor reisjes, uitjes of restaurants op te doen via Instagram. Nooit lees ik me van tevoren in op websites of blogs, al houd ik er zelf wel een bij… Zo kwam ik ooit ook dit prachtige paleis tegen. Het Palácio Fronteira is een van de best bewaarde geheimen van Lissabon. En natuurlijk moest en zou het op de planning, al die azulejos! Vol verwachting klopte mijn hart…

Toch bleek dat ik me van tevoren iets in het paleis moest verdiepen, aangezien ik nergens foto’s van binnen tegenkwam/kon vinden. Hoe zit dat? Door de verwoestende aardbeving van 1755 werd de officiële residentie van het gezin in Chiado verwoest. Het Palácio Fronteira, dankzij de ligging buiten het epicentrum van de stad, heeft het zonder grote schade overleefd. Dus de familie van de Markies verhuisde hierheen en er werd een nieuwe vleugel aangebouwd. Het paleis wordt tegenwoordig nog steeds bewoond en wel door door de 13e markies van Fronteira en zijn familie. Hierdoor zijn alleen enkele van de kamers, waaronder de bibliotheek te bezoeken. Het Palácio Fronteira werd gebouwd tussen 1671 en 1672, als jachthuis voor João Mascarenhas, 1e markies van Fronteira. Het is dus al 13 generaties lang in de familie. Hoewel de hoge gebouwen van Lissabon zichtbaar zijn in de verte, staat het paleis nog steeds op een rustige plaats aan de rand van het Monsanto-bospark.

Wil je toch graag binnen een kijkje nemen (ja, duh) dan kan dit alleen door middel van een rondleiding met gids. Deze zijn alleen in de ochtend mogelijk, ’s middags is het paleis weer privéterrein voor de familie. Wij zijn beide niet van die ochtendmensen, maar gelukkig hoefden we niet al om negen uur paraat te staan. We hadden bedacht dat we eerst de rondleiding gingen doen om daarna op ons gemak de geweldige tuinen te bekijken. Deze zijn overigens wel vrij te bezichtigen.

We kwamen geheel in Portugese stijl een aantal minuten na elf uur aan, en dat terwijl de rondleiding om elf uur zou beginnen. Gelukkig liep de gids ook op Portugese batterijen! Er stond nog best een grote groep te wachten, voor een wat minder bekende bezienswaardigheid. Helaas was de helft Frans, en moest de rondleiding eerst in het Frans en vervolgens nogmaals in het Engels (we liepen dan ook aardig wat uit…). Maar wat een prachtplek! Helaas is het dus, doordat het een privéwoning is, niet toegestaan om binnen te fotograferen. Maar zeker de moeite van het bezoeken waard!

We bezoeken onder andere de Sala das Batalhas (kamer van de veldslagen) met prachtige tegelpanelen vol scènes uit de Guerra da Restauração. De Sala de Jantar (eetkamer) gedecoreerd met Nederlandse tegels en portretten van de Portugese adel. En de Sala Imperio (keizerlijk kamer) versierd met fresco’s en portretten van de Portugese adel, door kunstenaars als Domingos António de Sequeira. Ook mogen we een kijkje nemen in een van de privévertrekken van de familie. Een kamer die nog steeds vol in gebruik is, vol staat met persoonlijke snuisterijen, en grenst aan de nieuwe vleugel. Die nieuwere vleugel is overigens niet geopend voor bezichtiging.

Palácio dos Marqueses de Fronteira, Lisbon, Portugal | Saudades de Portugal

De prachtige tuinen zijn gemaakt naar voorbeeld van de Italiaanse tuinen. Zowel het paleis als de tuinen staan bol van de geweldige azulejos, waarvan de onderwerpen variëren van veldslagen, tot mythische figuren tot apen. Op het terras schitteren blauw/witte tegelpanelen en beelden in de zon. Deze vertegenwoordigen de zeven vrije kunsten en worden vergezeld door Griekse goden. De gevel van de kapel, oorspronkelijk uit de late 16e eeuw en gerenoveerd in de 18e eeuw, is versierd met stenen, schelpen, gebroken glas en overblijfselen van porselein. Natuurlijk zit daar weer een mooi verhaal aan vast. Volgens de legende nodigde de 1ste markies de Fronteira koning D. Pedro uit om het paleis in te wijden. In die tijd was er het bijgeloof dat wat de koning aanraakte, niet langer kon worden gebruikt. Dus na het eten werden alle door de koning gebruikte stukken servies en glaswerk kapot gemaakt en vervolgens werden deze scherven gebruikt om de kapel te decoreren. Op het terras van de kapel zijn nissen van tegels versierd met beelden die mythologische figuren en kunsten personifiëren.

Palácio dos Marqueses de Fronteira, Lisbon, Portugal | Saudades de Portugal

Zo veel te zien, zo veel foto’s… Het paleis is te bereiken met het openbaar vervoer. Neem de metro naar station Jardim Zoológico (ook wel bekend als Sete Rios), dit is de blauwe lijn. Vanaf hier kun je bus 770 nemen of lopend verder gaan. Neem je de bus dan stap je, heel logisch, uit bij de halte “Palácio Marquês Fronteira”. Ga je, net als ons, lopend gebruik dan je GPS op je telefoon. Anders wordt het best nog zoeken. Zorg ook dat je voldoende de tijd neemt, het is best een stukje lopen, maar goed te doen.

Palácio dos Marqueses de Fronteira, Lisbon, Portugal | Saudades de Portugal

Kaartjes kosten €9 voor een rondleiding in het paleis plus een bezoek aan de tuinen en €4 voor als je alleen de tuinen wilt bekijken.

Openingstijden:

Rondleidingen
juni t/m september om 10:30, 11:00, 11:30 en 12:00 uur.
oktober t/m mei om 11:00 en 12:00 uur.
niet op zondag

De tuinen
maandag t/m vrijdag tussen 10:30-13:00 uur en tussen 14:30-17:00 uur.
zaterdag tussen 10:30 en 13:00 uur.
zondags gesloten

Largo São Domingos de Benfica 1, 1500-554 Lisboa