Pãozinho de Abóbora

De eerste dag van september. Met een beetje geluk betekent dat heerlijk nazomeren in Nederland. Met een beetje pech begint de herfst al vroeg… Natuurlijk hopen we allemaal op dat heerlijke zonnetje! Maar voor het geval er herfstig weer op komst is alvast dit recept. Bij herfst denk ik aan kastanjes, oranje, regen/wind en pompoen. Vandaar dat we deze vrijdag Portugese pompoenbroodjes maken. Een ideaal tijdverdrijf voor op een regenachtige zondag.

Dit recept is goed voor ongeveer 35 broodjes.

Ingrediënten

1 kilo bloem (plus een beetje extra indien nodig)
500 gram gekookte pompoen (lauwwarm)
200 ml kookvocht van de pompoen (lauwwarm)
200 ml melk (lauwwarm)
1 mok suiker
1/2 mok olie
1/2 eetlepel zout
1 ei
10 gram gedroogde gist

Bereiding

Doe de pompoen, het kookvocht, de melk, de suiker, het zout, de olie en het ei  in de blender. Meng alles samen tot een egaal mengsel. Schep het mengsel vervolgens in een grote kom. Voeg de gist toe en roer goed door. Laat het nu zo’n 10 minuten staan.

Nu gaat, beetje bij beetje, de bloem erbij. Gebruik in het begin een grote lepel om alles door elkaar te roeren. Steek zodra dit niet meer gaat de handen uit de mouwen. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten lang goed door. Voeg nu net genoeg bloem toe, zodat het niet meer aan je handen plakt. Voeg je teveel toe, dan worden de broodjes te droog. Dek af met een vochtige doek en laat twee uur rustig staan op een warme plek.

Vet je bakplaat in met boter of olie en bestrooi lichtjes met bloem. Smeer je handen in met wat boter en trek een bolletje van het deeg af en vouw het een aantal keer om naar binnen toe. Maak een ring van je wijsvinger en duim en druk het bolletje hier doorheen (in het filmpje hieronder zie je, gelijk aan het begin, hoe). Of maak willekeurig welke vorm je die dag zin in hebt! Leg je bolletjes op de ingevette bakplaat met een klein beetje ruimte ertussen. Zodra je al het deeg tot bolletjes hebt gevormd dek je het wederom af met een vochtige doek. Laat het nogmaals twee uur rijzen.

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Meng een klein theelepeltje oploskoffie met een eetlepel water en bestrijk hier de broodjes mee. Je proeft niks van de koffie, maar de broodjes krijgen er wel een mooi kleurtje van! Zet de broodjes in de oven en bak ongeveer 25 minuten of tot ze goudbruin zijn (enigszins afhankelijk van je oven).

Bom apetite!

Zijn er nog Portugese broden of broodjes waar je graag het recept van voorbij ziet komen? Laat het ons weten!