Passeite: Hotspots Coimbra

Vorige blog beloofde ik wat inside tips te geven over prachtig Coimbra. En om maar met de deur in huis te vallen, er gaat een geweldige trein naar Coimbra B, een keer wat anders dan een vliegticket wellicht. Ik had een heel leuk stel bij ons eten die deze reis hadden geboekt en was erg bevallen. Meer informatie daarover vind je hier. Mijn advies is zeker om Coimbra doordeweeks te doen en niet in het weekend. Dan is de stad, een echte studentenstad het meest levendig qua eten, drinken en vermaak.

Buiten de usual suspects, de universiteit, botanische tuinen, musea heb ik hier een kleine opsomming van plekjes/winkeltjes en eettentjes waar ik graag kom. Uiteraard is er veel meer aanbod en ook zullen sommige wellicht de winter niet overleven. Ondernemen in de stad is pittig. Daarom is er veel verloop.

Route 1 voor de foodies

Uiteraard beginnen met lekker uitslapen en een uitgebreid ontbijtje. Decadent kan dat in Quinta das Lágrimas, Urban in Hotel Oslo of Sapientia Boutique hotel of in kleinschalig B&B bijvoorbeeld Casa Amarela. Ook airbnb staat vol met leuke plekjes, in regel schoon en goed geregeld. Er zijn teveel plekken om aan te raden!

Lunchen / leuke plekjes om te zitten

 1. Zé Manel dos Ossos. Meer dan 30 jaar een legende, staat in bijna alle boekjes maar onze lieve buurmannen (en vrouw) blijven zichzelf en hebben echt typisch Portugees comfort food en bovenal een sfeer die niet te evenaren is. Ze doen niet aan reserveringen dus zorg dat je 12.15 uur in rij gaat staan. Overigens mag je na een bezoekje hier wel een siesta inbouwen om uit te buiken.
 2. Luca wordt gerund door een Engels/Portugese stel en ze hebben lichte en simpele gerechten. Hier eet ik graag een salade en lekkere humus dip met wat groente.
 3. Kabra Velha. Bruno is de wijnspecialist van Coimbra. Hier kun je wijnen proeven uit alle streken gecombineerd met lekkere kazen en worsten. Hij maakt lekkere hapjes als je erom vraagt. Ook kun je alles wat je proeft meteen inkopen, wel zo handig! Net voor Bruno is een maand geleden een chocolaterie geopend met geweldige chocola. Ook hier kun je zitten en proeven onder genot van glaasje port.
 4. Fangas, een kleine restaurant en specialist in conserven en typische Portugese worsten zoals de Alheira. Ook veel vegetarische opties en niet te vergeten, lekkere wijnen.

De Straat Rua de Fernandes Thomas is recht en een mooi alternatief voor de zogenoemde ruggebrekers “Quebra Costas”  Als je deze uitloopt en links afslaat loop je omhoog richting “Sé Velha” de kathedraal die bekend staat om de Serenata in Mei tijdens afstuderen van de studenten.

 1. Voor de Kathedraal zit een intiem Fado tentje “Hilario” waar je iedere dag om 17.45 uur kan luisteren naar de Fado van Coimbra.
 2. Tenslotte toch met de trappen naar beneden voor een heerlijk ijsje van Cosy.

Lekker opfrissen en dan uiteraard op bezoek voor avondeten 

 1. Passeite, taberna do azeite. Onze liefde, eerlijk en vers eten met de beste olijfoliën van Portugal! Overigens kun je overdag bij ons terecht voor olijfolie proeverijen. Kijk op Airbnb Experiences voor beschikbare tijden en data en boeken van zo’n tasting.

Passeite: Hotspots Coimbra

Route 2, voor de shoppers: Baixa de Coimbra

Coimbra downtown (ofwel Baixa) was een heel levendig maar door de komst van 4 Shopping Centra en internet is net zoals in Nederland de retail in de binnenstad over de kop gegaan. Waar heel veel van is (en hoe ze het doen???) is lingerie, kinder doopkleertjes en schoenen. Helaas heeft de Chinees met zijn gouden Visa de binnenstad gevonden en zul je deze ook veel vinden.  Gelukkig proberen kleine ondernemers toch weer een beetje de oude stad op te leuken. Een kleine opsomming want er is veel meer. Kom wel op een doordeweekse dag want Zaterdag en Zondag zijn de meeste ondernemingen gesloten.

 1. Voor een heuse hippe en in Retro style concept store “Colab” Barbershop, bierproeven, tattoos en een rooftob bar, het is funky en fresh… Hopelijk gaan ze het redden wat dit pand heeft al vele eigenaren gezien.

Op Praça do Comércio zit tegenwoordig Trouxa Bicla waar je een fiets kunt huren en hebben leuke Portugese handgemaakte items.

 1. Coimbra heeft vele stoffenwinkels met mooie en exclusieve stoffen. In de straatjes van Baixa kun je enkele vinden, de Grootste is “Tecidos de Coimbra.” In de buurt zit ook Chronospaper, de oudste boekbinder van Coimbra… Alles maken ze met de hand, leuk om klein notitieboekje of handgemaakt kaartje te kopen.
 2. Voor de workshop liefhebber kun je bij Atelier13 terecht. Werken met Klei leren schilderen van Azulejos… een knusse open werkplek gerund door Belgische Laurens de Geest.
 3. No Tacho, wil je culinair en traditioneel met een twist kun je bij No Tacho terecht, absoluut lekker maar wel reserveren want is vrij klein en erg populair.
 4. Coisas e Sabores voor inkopen van leuke gifts, van portwijnen tot keramiek en zeep, alles van Portugese hand!
 5. New in town, als restaurant was ik niet onder de indruk maar als rooftop bar zeker wel: Carmina De Matos voor een cocktail na een dag vol shopping.
 6. Tenslotte voor de tweedehands scharrelaars, kringloopwinkels kennen ze dan niet, maar dit lijkt erop. Achter stadhuis een loods vol met oude boeken, kunst, meubels en meer. Soms mooie vondsten en vaak ook niet maar altijd de moeite waard! De naam is me ontgaan maar de grote open loodsdeur kan je niet missen.

Passeite: Hotspots Coimbra

Volgende blog neem ik je mee naar de olijfpers! De oogst gaat beginnen!!!

Wil je overigens komen plukken? Boek dan nu last minute bij Nouschka van Casa das Flores, Lia van Quinta da Valada, Monique van Quinta Via Verde en last but not least Sabine van B&B en glamping Quinta do Rio Alva.

Deze dames leggen je in de watten en kun je een dagje of meer meedraaien met onze oogst. Huize Passos zit al vol deze keer. 😉