Lisa in Lissabon: hotspots langs de Taag

Onder het genot van een heerlijke cappuccino en een prachtig zonnetje schrijf ik mijn tweede blog over mijn leven in Lissabon. Het is misschien pas het begin van het nieuwe jaar, maar hier kun je zonder problemen een terrasje pakken. Al is het misschien met een jas aan. Zoals beloofd zou ik het dit keer gaan hebben over een aantal van mijn favoriete ‘hotspots’ en locaties in Lissabon.

Om eerlijk te zijn vind ik dat best wel een beetje moeilijk. Er zijn namelijk genoeg plekken waar ik graag kom. Uren kan ik ronddwalen in de stad. Het liefst zonder telefoon of wat dan ook. Gewoon lopen. Eindeloos lopen. En soms een beetje verdwalen. Hoewel ik al bijna een jaar in Lissabon woon ken ik nog lang niet alle wijken. Dat maakt het juist leuk, vind ik.

Terug naar van mijn favoriete plekken dan. Het zou te veel zijn om ze allemaal in deze blog te vermelden, daarom kies ik ervoor om er nu een aantal alvast onder de loep te nemen. Een van mijn favoriete plekken is zonder twijfel Praça do Comércio. Het grote plein in het centrum van de stad. Ik vind het heerlijk om daar even een kopje koffie te drinken (hoewel het er natuurlijk wel erg toeristisch is) of om gewoon even langs het water naar muziek te luisteren of een boek te lezen. Dat kabbelende water zorgt voor zo’n lekker rustig gevoel. Even weg van alles.

Omdat het bij het plein altijd druk is, is er bovendien altijd wat te zien. Wat mij betreft dus een prachtige combinatie. Tijdens de Europese kampioenschappen voetbal kwam ik bijvoorbeeld een fanatieke Portugal-supporter tegen met een megagrote vlag in zijn hand. Ik kon het gewoon niet laten. Ik moest en zou een foto hebben met die immens grote vlag op mijn favoriete plein. En zo geschiedde.

Lisa Lissabon

Wandelen en fietsen

Wie (net als ik) graag wandelt kan vanaf Praça do Comércio richting Belém wandelen. Daar kun je natuurlijk terecht voor hotspots zoals Pasteis de Belém, Mosteiro dos Jerónimos en Torre de Belém, maar kun je ook rustig een terrasje pakken of in het grasveld bij de toren gaan zitten.Vanaf Praça do Comércio is het ruim 7,5 kilometer wandelen naar Torre de Belém. Een prima besteding van je vrije dag als je het mij vraagt.

Afgelopen zomer ontdekte ik echter iets nieuws. Iets wat mij als Nederlandse bovendien meteen aansprak. Toen ik richting Belém wandelde kwam ik plots een fietsverhuurder tegen. Om eerlijk te zijn weet ik niet meer hoe het heette en waar het precies zat, maar als je begint met wandelen kom je hem ongetwijfeld ook tegen. Een fiets huren en richting Belém. Dat leek me wel wat. Bovendien was het destijds 35 graden, dus fietsen was ook wel wat luchtiger. Langs de haven, het water en Mosteiro dos Jerónimos fietste ik richting mijn eindpunt: Torre de Belém.

Wat een heerlijk gevoel gaf dat zeg. Na zes maanden zat ik plots weer op een fiets. In Nederland fietste ik immers elke dag, maar in Portugal is dat niet bepaald gebruikelijk. Moet je overigens ook niet willen hoor, met al die heuvels. Maar langs het water is het prima te doen. En bovendien zeer rustgevend. De fietshuur kostte overigens bijna niets. Voor vijf euro mocht ik de fiets een halve dag meenemen. Toen ik de fiets weer terugbracht verzekerde ik de verhuurder dat ik nog eens terug zou komen. Dat heb ik ook gedaan. En inmiddels kan ik niet wachten tot het voorjaar weer begint en ik in een hemdje en een korte broek weer lekker kan fietsen!

Iedere eerste donderdag van de maand kan je meer lezen over mijn leven in Portugal. Daarnaast kun je me ook volgen via mijn eigen website Bom Dia Lisa (http://www.bomdialisa.nl), waar ik dagelijks blog over journalistiek, sport en reizen. Neem zeker eens een kijkje en als je wilt… check (en like) mijn Facebook-pagina (http://www.facebook.com/bomdialisa) eens! Hij gaat komend weekend live.