Recept: Pastéis de Bacalhau

Lekker snacken, maar dan op z’n Portugees?! Probeer deze klipviskroketjes eens. Ze zijn sowieso lekker, maar als je ze zelf maakt zijn ze natuurlijk het allerlekkerst! Daarnaast is het ook erg leuk om te doen als je een keer de tijd hebt, in het weekend bijvoorbeeld. Je kunt ze eten als snack, voorgerecht, petisco of met rijst en salade als hoofdmaaltijd, een veelzijdig hapje dus. De klipvis kroketjes (Pastéis de Bacalhau) waren in 2011 één van de finalisten voor de 7 wereldwonderen van de Gastronomie in Portugal.

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een nacht in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. 

Pastéis de Bacalhau

Pastéis de Bacalhau

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 15 Stemmen

Als ik Pastéis de Bacalhau of aanverwante zaken maak, gebruik ik meestal bacalhau desfiado (gemak dient de mens). Deze week ik niet in water van te voren, ik gebruik hem zo.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

16

porties
Voorbereidingstijd

45

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

55

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 600 gram bacalhau

  • 800 gram kruimige aardappelen

  • 3 à 4 eieren

  • 1 grote fijngesneden ui

  • 2 tenen knoflook

  • olijfolie

  • 1 bosje verse peterselie

  • zeezout & zwarte peper

  • zonnebloemolie om te frituren

Bereiding

  • Schil en halveer je aardappels en kook in gezouten water gaar.
  • In een andere pan kook je de moot bacalhau in een minuut of tien gaar. Schep vervolgens voorzichtig uit het water en laat op een bord rustig wat afkoelen. Zodra hij voldoende afgekoeld is maak je hem schoon. Graatjes en huid kunnen weg en de rest trek je uit elkaar in kleine stukjes voor later.

    Pastéis de Bacalhau
  • Zet een koekenpan met wat olijfolie op en fruit hierin de ui en knoflook. Zodra de ui goed glazig is voeg je de bacalhau toe. Dit alles roer je goed door totdat de vis geheel uit elkaar gevallen is. Na ongeveer 5 minuten verwarmen zet je het gas uit.

    Pastéis de Bacalhau
  • Zodra je aardappels gekookt zijn, maak je hier puree van. Gewoon met een flinke stamper erin en stampen maar. Je kunt eventueel op het eind een vork gebruiken voor een fijnere structuur. Hier doe je, naar smaak, fijngesneden peterselie en zwarte peper door.

    Pastéis de Bacalhau
  • Vervolgens gaat de bacalhau erbij. Meng alles wederom goed! Hou je van nootmuskaat, dan kun je hier ook een snufje van toevoegen. Nu voeg je, één voor één, de eieren toe. Het gaat erom dat je een stevig consistente massa krijgt die je makkelijk tot pastéis kunt vormen. Soms heb je hier meer of minder eieren (dit is ook enigszins afhankelijk van het formaat eieren) voor nodig.

    Pastéis de Bacalhau
  • Neem twee eetlepels en haal die even vluchtig door de olijfolie voordat je een lepel puree schept. Hier maak je dan met de twee lepels quenelles van (een quenelle is een langwerpig balletje). Bestrijk je lepels na elke twee quenelles opnieuw met wat olijfolie, zo blijven ze niet plakken. Ga door totdat al je puree op is en je een bord vol pastéis hebt. 

    Pastéis de Bacalhau
  • Deze kun je in een pan zonnebloemolie of in de frituurpan op 180°C graden frituren. Als je het op het fornuis doet, vergeet ze dan niet te keren. Zodra ze goudbruin en klaar zijn even laten uitlekken op keukenpapier en smullen maar. Je kunt er nog wat zeezout overheen strooien, maar proef er wel eerst eentje om te kijken hoe zout ze al zijn door de bacalhau!

    Pastéis de Bacalhau
  • Ze zijn zowel warm als koud te eten! Ook lekker met een beetje citroenmayonaise.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Heb je ze gemaakt en er een paar over? Warm ze makkelijk weer even op in de (voorverwarmde) oven of airfryer. Met vijf minuten in de airfryer of een minuut of tien in de oven zijn ze weer warm en knapperig!
  • Variatietip: voeg ook eens een scheut room en wat fijngesneden bieslook toe aan de aardappelpuree.
  • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!