Recept: Patê de Bacalhau

Iedereen kent de zelfgemaakte tonijn- of zalmsalade. Maar wist je dat ook bacalhau zich hier uitstekend voor leent? Vandaag dus het recept voor een huisgemaakte bacalhausalade voor op een broodje of toastje. Eerder deelde ik al eens een lekker smeersel met bacalhau voor op de hapjestafel, nu komt daar dus nog een andere variant bij, de Patê de Bacalhau.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

250 gram bacalhau (schoongemaakt)
300 ml water
1/2 ui
2 teentjes knoflook
1/2 tomaat
200 gram ricotta
2 eetlepels mayonaise
100 gram room
1 laurierblaadje
45 ml olijfolie
zwarte olijven
verse peterselie
nootmuskaat
zout & peper

Bereiding

Kook je bacalhau een minuut of tien, tot hij net gaar is en schep vervolgens voorzichtig uit het water. Maak zodra de vis voldoende is afgekoeld je bacalhau schoon en gooi al het vel en de graatjes weg. Versnipper de vis met je vingers tot je een soort grove flakes hebt. Zet apart.

Ontdoe de tomaat van vel en zaadjes. Dit gaat het makkelijkst als je hem blancheert. Leg hem hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep de tomaat daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Haal ook de zaadjes eruit en snijd de helft van de tomaat in kleine blokjes. De andere helft kun je bewaren voor een ander gerecht.

Snipper de halve ui fijn en bak in een koekenpan met wat olijfolie en het laurierblaadje rustig glazig. Voeg op het laatst twee geperste tenen knoflook toe en roer goed door elkaar. Bak de knoflook op laag vuur kort mee. Doe de tomatenblokjes bij in de pan met ui en bak wederom op laag vuur mee tot ze uit elkaar vallen. Snijd in de tussentijd een paar zwarte olijven in kleine stukjes en snijd wat verse peterselie fijn. Voeg toe aan de pan met het tomatenmengsel en roer alles goed door elkaar. Dan gaan ook de bacalhau snippers erbij. Schep alles om en bak even mee. Draai vervolgens het vuur uit en laat het mengsel afkoelen. Haal het laurierblaadje uit de pan.

Meng intussen de ricotta met de twee eetlepels mayonaise. Zodra je bacalhaumengsel is afgekoeld schep je het ricottamengsel er door. Voeg er vervolgens geleidelijk de room aan toe tot je de gewenste consistentie hebt bereikt. Breng op smaak met zout (indien nodig), peper en een snufje nootmuskaat. Serveer met geroosterd brood of toastjes.

Bom apetite!

Variatietips: Prak ook eens 200 gram gekookte aardappelen door de mix. Of voeg een geraspte wortel en/of wat uitgelekte mais toe aan de Patê de Bacalhau. Ook kun je een paar gekookte eieren fijnsnijden en erdoor roeren. Of vervang de ricotta eens voor wat crème fraîche.


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.