Surf & Yoga: Innerlijke Rust

Zonsopgang, de zon komt op vanachter het bos. Ik plant neer op mijn balkon en laad mezelf op in de eerste zonnestralen van de dag. Een soort van mediteren, ik zit met mijn ogen dicht en focus op mijn ademhaling en de warmte van de zon, de geluiden van de vogels en de kalme ochtendenergie in de lucht.

Voordat ik de dag wordt ingetrokken waardeer ik deze momenten voor mezelf, waarop mijn gedachten nog niet op volle toeren zijn en mijn telefoon nog niet gecheckt is. Dan begint mijn dag met een yoga les bij Surf Yoga Portugal.

Deze werkplek is mij toegekomen en ik geniet van de manier waarop. Een deur die als vanzelf open is gegaan, zonder moeite. Fijne mensen die me alle vertrouwen geven om hun gasten dagelijks te leiden in de yoga lessen. Het maakt me extra bescheiden tegenover het leven en dat ik erop mag vertrouwen dat ik hierin wordt geleid. Er is een weg voor mij uitgestippeld die het beste met mij voor heeft. Ik voel dat ik alleen maar hoef te luisteren, te luisteren met mijn hart. Puur en eerlijk blijven tegenover mezelf en anderen. Ik hoef de volgende stappen niet allemaal te weten, langzaam aan worden stappen zichtbaar en ik geniet van de mogelijkheden die eindeloos mooi blijven lijken.

Yoga

Yoga, het maakt je gevoeliger voor andermans energie. Ik voel aan alles bij wie ik mij op mijn best voel, comfortabel. Het maakt keuzes maken zoveel makkelijker, hoe, waar en met wie spendeer ik mijn tijd? Daarnaast voel ik van binnen wanneer ik verkeerde keuzes maak, wanneer een rusteloos gevoel mij overspoelt, een onprettig buikgevoel. Ik leer er mee om gaan maar weet ook dat dit momenten zijn waarop ik mij moet terugtrekken, terug naar mezelf. De meest innige momenten en connectie met iets groters voel ik wanneer ik alleen ben. Het is een fijn gevoel om te weten dat uiteindelijk ik daar alleen mezelf voor nodig heb.

De yoga practice op de mat is waar het elke dag begint en waar je ook altijd naar terug keert. Maar de voordelen die het met zich mee brengt in je dagelijkse leven, de omgang met jezelf, hoe je naar de wereld kijkt en wat belangrijk is in je leven, is waar yoga echt het verschil maakt. Op de yoga mat herken je het gevoel van thuiskomen in jezelf, die plek op te zoeken die alleen ik ken. Het leert mij mijn gedachten te observeren, te ordenen en ze een plek te geven. Welke gedachten oprecht en realistisch zijn, niet gebaseerd op dingen die niet eens werkelijkheid zijn. Die maken me warrig en gestresst.

Yoga

De vrijheid die ik voel hier in Portugal om te gaan en staan waar ik wil. Het loslaten van alle grenzen en muren die ik heb opgebouwd in mijn leven. We zijn zo druk in ons dagelijks leven dat we bijna geen tijd maken om echt te voelen, de ups en downs. Ik heb lange tijden van te veel tijd gehad, veel ruimte, geen afleidingen. Er zijn donkere dagen geweest, maar die hebben me geleerd dichterbij te komen bij wat ik wil. Mijn eigen geluk, het zit altijd diep van binnen. We moeten er alleen bij zien te komen, dat licht, dat je alleen in het donker kan zien. Yoga helpt me hierbij, zowel in de houdingen, ademhalingsoefeningen, meditatie en spirituele boeken. Vooral op die momenten dat ik het meest nodig heb. Mezelf niet te veel af te vragen en gewoon vertrouwen op het pad dat ik zo natuurlijk en zonder moeite ben ingeslagen.

Soms als ik het even echt niet meer weet, vraag ik met al mijn eerlijkheid om een signaal. En wanneer ik dat overduidelijk krijg, lach ik naar boven, blij om zo innig verbonden te zijn en weer te vertrouwen, dat er een steun is groter dan we kunnen bevatten in dit leven. En dit is wat ik graag deel met anderen, in mijn yoga lessen. Iemand dichterbij zichzelf te brengen, het leven te versimpelen, gedachten te vertragen en te luisteren met het hart. Alles proberen los te laten, naast je neer te leggen, om zo thuis te komen in jezelf, dan alles weer voorzichtig proberen toe te laten.

De zon gaat onder, ik heb net een restorative les gegeven en loop met een ommetje terug naar huis. Ik zie de zon in de oceaan zakken, surfers in het water die hun laatste golven pakken. Dit is waar het om draait, gewoon te genieten van alle momenten tussendoor, zonder in de toekomst te leven.

Geschreven door: Lisanne Eshuis