Recept: Pica Pau

Pica Pau betekent specht. En is in Portugal ook de naam van de tekenfilmfiguur die wij kennen als Woody Woodpecker. Maar ik ga het niet over spechten of tekenfilms hebben vandaag. Het is namelijk tevens de naam van een typische Portugese petisco. Lekker om van te snacken aan de bar. Natuurlijk krijg je van mij het recept zodat je het ook eens thuis kunt maken. Naast dat je het kunt eten als petisco kun je het prima als onderdeel van de avondmaaltijd serveren.

Pica Pau

Pica Pau

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 5 Stemmen
Categorie: » Petiscos u0026 SalgadosKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

10

minuten
Marineren

12

uur 
Totale tijd

15

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 500 gram varkens- of rundvlees

  • 2 eetlepels boter

  • 200 ml bier

  • 1 teen knoflook

  • 2 eetlepels mosterd

  • 1 laurierblaadje

  • zwarte olijven

  • augurken

  • piri-piri

  • zout & peper

Bereiding

  • Snijd het vlees in blokjes. Pak een kom en doe hier wat zout en peper, de piripiri (of hete saus), de geperste teen knoflook, het laurierblaadje en het bier in. Meng alles en voeg het vlees toe. Hussel dit goed door en laat het vervolgens minstens 1 uur marineren. Een nachtje werkt nog beter, dan trekken de smaken er echt goed in.
  • Haal het vlees uit de marinade. Zet een braadpan op het vuur en laat de boter erin smelten. Bak het vlees bruin. Zodra beide kanten goudbruin zijn schep je het vlees uit de pan en gaat de marinade in de pan. Laat het nu 10 minuten op hoog vuur koken. Dan gaan de lepels mosterd erbij. Roer even los en proef of er nog zout en/of peper bij moet.
  • Doe het vlees terug in de saus en schep even om. Strooi er vlak voor het serveren een handje vol augurken en olijven overheen, meng snel door en klaar. In Portugal verkopen ze potjes met een mistura de pickles (bloemkool, augurk en wortel), kun je hier aan komen, gebruik deze dan. Met een satéprikker en een lekker stuk brood om te dippen erbij.

    Pica Pau
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Wil je graag wat minder vlees eten, maar lijkt dit je toch wel erg lekker? Hier vind je een vegan versie van dit gerecht!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!