Portugese Kerstcadeautjes

Nu we weer in lockdown zitten en de meeste winkels gesloten zijn, kan het zijn dat het kopen van kerstcadeautjes dit jaar voor sommigen wat problemen oplevert. Maar internet biedt uitkomst (echt)! Zelfs als je op zoek bent naar persoonlijke, speciale, typische en/of Portugese presentjes. Ik help je vandaag met liefde een stukje op weg! Een aantal suggesties voor verschillende budgetten. Om het juist dit jaar wat specialer te maken!

“Door te geven laat je andere mensen voelen dat je om ze geeft. Je deelt iets waardevols met een ander. Iets dat je net zo goed voor jezelf had kunnen houden. Je verspreidt positieve energie met weinig moeite.”

Bordspel Azul

Leuk voor de spelletjesfanaten onder ons! Azul is een op Portugal geïnspireerd bordspel dat in 2018 de titel: ‘spel van het jaar’ won. Dat belooft toch wat!

“Azulejos waren een uitvinding van de Moren. De versiering viel in de smaak bij de Portugese koning Manuel I tijdens zijn bezoek aan het Alhambra, in het zuiden van Spanje. Hij was zo onder de indruk van de fabelachtige schoonheid van de Moorse decoraties in het interieur van het Alhambra dat hij zijn eigen paleis in Portugal met soortgelijke tegels liet versieren. Het doel van het spel is om in opdracht van de koning van Portugal de muren van het koninklijke paleis in Évora te verfraaien.”

  • Portugal en azulejos samen in één, voor uren speelplezier. Hier koop je het online!

Polvo & Pato

Kookliefhebbers in je familie- en/of vriendenkring?! Aangezien er maar weinig Nederlandstalige kookboeken over Portugal zijn, is dit toch wel een must have! Dit is niet alleen een kookboek, maar een soort reis langs/over de gastronomie van het land. Met verhalen en vooral veel foto’s tussen de recepten door. Je leest onder andere over de verschillende regio’s en de oorsprong van bepaalde gerechten. Dit alles inclusief lekkere adresjes!

  • Hier schaf je het (uiteraard) online aan!

Portugees Pakket – Boas Festas

Heb jij Portugal en/of fijnproevers waar je een cadeautje voor moet kopen om je heen? Denk dan eens aan een pakket vol lekkers uit Portugal om iemand mee te verblijden. Het heet niet voor niets “fijne feestdagen”. Er zitten allerlei lekkernijen in voor bijvoorbeeld een gezellige borrel met Kerst of op Oudejaarsavond.  Met Portugese wijn, kaas, olijfolie, charcuterie en nog veel meer.

  • Bestellen kan hier!

Cataplana

We blijven nog even in de keukensferen. Kookliefhebbers doe je vast een plezier met een prachtige koperen cataplana, kookpotten typerend voor de Algarve! De cataplana is een traditioneel en uniek Portugees culinair gebruiksvoorwerp. Aanvankelijk werden ze gemaakt van zink, maar al snel begon men koper te gebruiken, zoals ze ook nu nog doen. De cataplanas werden gemaakt door de kopersmeden, meesters in de kunst als het op koper aankwam, iets waar deze regio ooit bekend om stond. Het is een soort primitieve voorloper van de huidige hogedrukpan. Het gebruik van koper zorgt voor een uitstekende geleidbaarheid van de warmte in de cataplana en geeft het eten een unieke en onvergelijkbare smaak.

  • Gewoon online te koop in Nederland!

Wijnproeverij aan Huis

Geef een Portugese wijnproeverij cadeau! VIVAPortugal verzorgt een heel klein stukje Portugal in Nederland, hoe leuk is dat?! En dan komen ze ook nog gewoon bij je thuis. Je kunt vooraf eventueel je persoonlijke voorkeuren doorgeven of de samenstelling van de te proeven wijnen geheel aan hun overlaten. Wijnliefhebbers en/of Portugal liefhebbers krijgen op deze manier de kans om wijn te proeven die de Portugezen zelf ook waarderen. De wijnen die geschonken worden zijn geen bulk, in Nederland vrij onbekend en zwaar ondergewaardeerd. Bij elk glas wijn wordt een op Portugal geinspireerd hapje geserveerd. Hapjes die passen bij die specifieke wijn, zodat de smaken elkaar aanvullen.

  • Hier te reserveren!

Mariza Canta Amália

Uiteraard mag een muzikaal cadeau niet ontbreken. De naam zegt het al: Mariza zingt Amália Rodrigues. De regerende koningin van het genre (fado) viert de honderdste verjaardag van de geboorte van Amália Rodrigues. Een weelderig eerbetoon aan de grande dame van de fado! Dit nieuwe album viert zowel 20 jaar van haar eigen carrière als de 100 jaar sinds de geboorte van Rodrigues: het is haar eerste album dat volledig is samengesteld uit nummers die verband houden met de oudere diva.

Licor 35 Special Edition

Een drankje dat traditie, charisma en de passie van een bevolking combineert in een fles. Een zoete verleiding genaamd Trinta e Cinco. Een drankje dat een van de meest bekende taartjes van Portugal, de Pastel de Nata, als uitgangspunt heeft. De smaak is zacht en het wordt puur gedronken, bij voorkeur met wat ijs. Ook is deze likeur uitermate geschikt voor de bereiding van desserts. Natuurlijk voor de feestdagen verkrijgbaar in een speciale, extra mooie Portugese fles!

  • Online hier te koop. (Marqasa is helaas gestopt met de online verkoop…)

Portugal! Portugal! Portugal!

Lieke Noorman bezocht Portugal dertig jaar geleden voor het eerst en bleef er komen. Nu gaat ze terug naar de mensen die ze toen leerde kennen, in de fadolokalen van Lissabon, of diep in het binnenland. Maar bovenal ontmoet ze voor haar nieuwe mensen: de mannen van de stokvisvaart; de grootgrondbezitters en landarbeiders die na de revolutie van 1974 vochten om de zuidelijke provincie Alentejo; de nostalgie in het geboortedorp van de vroegere dictator Salazar; de bedevaartgangers in Fátima; de studenten in Coimbra, twintigers in een stad van tradities. Portugal! Portugal! Portugal! is een boek vol nostalgie en levenslust, met herinneringen aan goede en niet zo goede oude tijden, dat steeds weer uitkomt bij het Portugal van nu.

Saudades de Portugal

Voor als je op zoek bent naar een klein Portugees getint cadeautje! Originele ansichtkaarten om te versturen vanuit Portugal of gewoon vanuit Nederland voor bijvoorbeeld iemands verjaardag, zo maak je het net wat persoonlijker. Ook vind je hier hippe azulejo placemats om je eettafel op te leuken of een leuk tegeltje als decoratie. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een mooie Portugal foto voor aan de muur.


Hopelijk heb ik hiermee voor wat, wellicht broodnodige, inspiratie gezorgd en kan iedereen al dan niet op afstand genieten van de feestdagen. Dit is het seizoen om dankbaar te zijn. Dankbaarheid voor wat je hebt, dankbaarheid voor wat je gaat krijgen en dankbaarheid voor de mensen om je heen. Helemaal in deze tijd!