Portugese Shoppings

Winkelen, de grote liefde van vele vrouwen en de grote schrik van vele mannen. In Portugal is het winkelen zo gek nog niet. Hier hebben ze in vrijwel alle grotere steden een zogenaamde shopping: grote overdekte winkelcentra waar je behalve winkelen ook uitgebreid kan eten, een filmpje kan pakken én gratis mag parkeren! Een ideaal uitje als een dagje de zon niet schijnt in je vakantie.

De winkelcentra heten officieel in het Portugees een centro comercial, maar in de volksmond spreekt iedereen over een shopping. Soms heten ze zelfs zo, zoals de “Algarve Shopping” bij Alfbufeira of de “Norte Shopping” in Porto. Je vindt er verschillende bekende ketens, zoals de H&M, de C&A, de Zara en het populaire Primark. Daarnaast zijn er een aantal Portugese merken te vinden, zoals spijkerbroekenmerk Salsa of Willeke’s favoriet, het Portugese schoenenmerk Foreva. Maar het blijft natuurlijk niet bij kleding. Er zijn bijvoorbeeld ook leuke woonwinkels, zoals “Zara Home” of “A Loja do Gato Preto” en een hele rits aan winkels voor baby’s en kinderen (niet onze specialiteit).

Wij waren toen we nog in Portugal woonden, maar ook nu als we teruggaan, regelmatig in de shopping te vinden. Op Madeira ging ik alleen voor de gratis Wifi al die kant op, waarbij ik een lekker kopje koffie dronk. De Portugese manier om hier een kopje koffie te drinken is staand aan de balie, maar je kunt er natuurlijk ook bij gaan zitten met een lekker taartje. Ook de wekelijkse boodschappen zijn hier uitstekend te doen in de enorme supermarkten van bijvoorbeeld de Continent (waarom hebben wij dit soort supermarkten nog steeds niet???).

Daarnaast is er steevast een foodcourt, een enorme ruimte met tafels en stoelen waaromheen je verschillende restaurants vindt. Veel van de restaurants zijn fastfoodketens, maar er zitten ook echt goede opties tussen. Willeke zweert bijvoorbeeld bij het Restaurante Serra da Estrela, dat soms ook eigen tafeltjes heeft, los van de massale foodcourt. Als binnen jouw gezelschap mensen verschillende dingen willen eten kun je bij verschillende restaurants bestellen, maar het wel samen aan één tafel op de foodcourt opeten.

Ook heeft een shopping in veel gevallen een bioscoop. Handig om te weten is dat alle films in hun originele taal worden vertoond, met Portugese ondertiteling, dus je kunt hier gewoon naar een Amerikaanse film kijken en het volgen (als je Engels verstaat natuurlijk). Het leuke van de bioscoop was altijd dat je bij elk bezoek een kortingskaartje kreeg. Ging je binnen tien dagen nogmaals dan was je tweede kaartje gratis. Als je geluk hebt zit er een Castello Lopes Cinema, zij hebben nog steeds van dit soort acties.

Mocht je overdag nou niet toekomen aan een tripje naar de shopping, dan hebben we goed nieuws! Ze zijn tot ’s avonds laat open. Dus je kunt ook de hele dag op  het strand liggen en dan voor het uitgaan nog even een nieuw jurkje kopen. De meeste shoppings zullen om 23.00 uur of zelfs om middernacht pas sluiten. Verder zijn er publieke toiletten, liften, roltrappen en hebben veel van de shoppings tegenwoordig gratis Wifi. En je kan er de hele dag gratis parkeren. Ideaal!

De grootste shopping van het Iberisch schiereiland is het Centro Colombo in Lissabon. Neem de metro naar Colégio Militar/Luz en je kan het niet missen. Hier ligt overigens ook het Benfica voetbalstadion, dus misschien kun je het combineren. In het centrum van Lissabon vind je een kleinere shopping in de wijk Chiado. In de Algarve liggen de shoppings even buiten Albufeira bij Guia, bij Faro en bij Tavira. In Porto kun je terecht bij Norte Shopping, eenvoudig te bereiken met de metro (station Sete Bicas).