Doen in de Algarve: 5 wandeltips

In de serie “Doen in de Algarve” geef ik je iedere maandag vijf tips voor jouw vakantie in de Algarve. Deze week sta ik voor een moeilijke opgave, want ik ga vijf wandeltips geven. Dat is ingewikkeld, omdat hier zoveel prachtige wandelroutes zijn. Ik heb besloten vooral gevarieerde tips te geven, maar weet dat het slechts een selectie is van heel veel mogelijkheden!

Fonte Benémola: rust, natuur en water

In de binnenlanden van de Algarve ligt deze geweldige wandelroute rond een beek met de naam Fonte Menalva. Ik liep deze wandeling eens in het voorjaar toen alles fantastische bloeide en de beek heerlijk rustgevend kabbelde. Ik denk dat ik niet meer dan vijf mensen tegenkwam, maar ik werd vergezeld door ontelbare vogeltjes. De wandeling is 4,4 kilometer en is af te leggen in ongeveer anderhalf uur. Langs de route kom je behalve prachtige natuur een traditionele mandenvlechter tegen, verschillende waterbronnen, een kalkoven en een picknickplaats. Startpunt van de route ligt ten noordwesten van het dorp Querença en wordt aangegeven met borden. Dankzij de beschutting van de vele bomen is deze route ook in de zomermaanden prima te doen.

Fonte Benémola

Pontal da Carrapateira: ruige kust en kliffen

Onderdeel van de traditionele visserspaden aan de westkust is deze route vanuit het dorp Carrapateira. Over een route van tien kilometer (ongeveer 3,5 uur) loop je eerst langs de geweldige ruige kustlijn van de het natuurpark en daarna een stukje meer het binnenland in terug. Fenomenale uitzichten over de oceaan, de kliffen en de duinen staan centraal in deze wandeling. Startpunt en eindpunt van de route is het plein van Carrapateira. Houd er wel rekening mee dat het in de zomermaanden vaak te warm is om deze route op een prettige manier te lopen. Wil je de route uitprinten? Dat kan eenvoudig door een gratis account aan te maken op deze website.

Carrapateira

Percurso de Masmorra: eeuwenoude landschappen

Deze route in het noordoosten laat de typische flora van de Algarve zien met kurkeiken, amandelbomen, johannesbroodbomen en lavendel. Bij dit traditionele landshap horen traditionele gebouwen zoals de ronde hooizolders met puntige daken van stro. Daarnaast ontdek je onderweg de Antas da Masmorra, oftewel de megalitische hunebedden, die eeuwen geleden onderdeel uitmaakten van begrafenisrituelen. Prachtige uitzichten en windmolens maken de route compleet. De wandeling begint bij het bezoekerscentrum van Mealha en is met vijf kilometer in ongeveer 2,5 uur te lopen.

Ria Formosa: zout, duinen en fauna

De Ria Formosa is een langgerekt natuurgebied van kleine, moerassige eilandjes aan de oostkust van de Algarve. Een prachtige wandeling door dit gebied maak je vanaf het Milieu Educatief Centrum van Marim (even ten oosten van Olhão). De route telt slechts drie kilometer, maar onderweg zijn er verschillende stops te maken. Het begint in een dennenbos, gevolgd door zoutpannen en zoutmoeras, een zoetwatermeer, een duingebied en vruchtboomgaarden. Het gebied staat bekend om de vele verschillende vogelsoorten. Maar er zijn ook bezienswaardigheden als een oude, opgeknapte tonijnboot, een getijdenmolen, Romeinse ruïnes, een vogelherstelcentrum, een hondenkennel voor de Portugese waterhond, een picknickplaats en het huis van de dichter João Lúcio. Daarnaast is ook het educatief centrum zelf zeer de moeite waard.

Ria Formosa

Praia da Falésia: strandwandeling

Onze laatste tip is geen officiële uitgezette route, maar wel een prachtige wandeling voor wie van slenteren over het strand houdt. De Algarve heeft veel kleine rotsstrandjes, die het maken van een lange strandwandeling onmogelijk maken. Hier en daar zijn er een paar uitzonderingen, waarvan dit een hele mooie is. Vanuit Albufeira of Olhos d’Agua kun je met de bus naar het Praia da Falésia. Dit strand is gelegen langs een hoge klif, maar op verschillende plekken heb je toegang tot het strand via een trap. Je kunt vervolgens helemaal tot aan het havenplaatsje Vilamoura lopen over het strand. Al met al een kilometer of acht schat ik. Als je terugloopt is het erg mooi om de route boven over de klif te lopen (dat kan natuurlijk ook op de heenweg). Wil je niet meer wandelen, kun je natuurlijk ook de bus terugnemen.

praia-falesia

Nog niet genoeg wandeltips gekregen? Lees dan ook eens één van de andere artikelen over de Via AlgarvianaRota Vicentina of een strandwandeling in Albufeira. Of kijk hier voor meer algemene informatie!

Nieuwsgierig naar meer? Lees de hele serie “Doen in de Algarve“!