Portugese Winkeltjes in Nederland

Het derde artikel dat al jaren in de concepten stond, maar waar ik maar steeds niet aan toe kwam om het uit te werken… Het blijft even puzzelen, maar eind deze maand staan ze (eindelijk) allemaal online, beloofd. Hoe fijn is het namelijk dat je gewoon in Nederland lekker Portugees je inkopen kunt doen?!

Dit is alweer het derde artikel in een serie van vier: Webshops, Restaurants, Winkeltjes en Wijnen.

A Loja Portugese Delicatessen

Geopend sinds 2013. Hier kun je Portugese delicatessen kopen (echt alleen de betere artikelen, dus geen zakken rijst of flessen Sumol), maar ook een kopje koffie drinken en een broodje eten. Heerlijk om uit te brakken of te relaxen op een zondagmiddag. Het is een grote zaak, met leuke spulletjes om door te snuffelen en een heerlijke bank voor het raam, waar je een boek kunt lezen onder het genot van iets lekker Portugees.

* Anegang 5, 2011 HR Haarlem

Alma Lusa

Twee dingen vallen direct op als je bij Alma Lusa aankomt. Eén: het ruikt hier naar Portugal. Dat roept direct herinneringen op. Twee: de winkel is groot! Veel Portugese winkeltjes in Nederland zijn maar klein, maar Alma Lusa is ruim en heeft een geweldig aanbod aan Portugese lekkernijen. Kaasjes, wijnen, conserven, frisdranken, gedroogde bacalhaupastéis de nataenchidos (worsten), koekjes, jam en nog veel meer! Je kan hier namelijk ook mooie serviezen kopen, notitieboekjes, stoffen sardientjes, receptenboekjes, posters of keramieken zwaluwtjes.

Rijnwaterstraat 51, Rotterdam

Dom Bacalhau

Dit is een supermarkt en groothandel geopend sinds begin 2018. Ook hier hebben ze gekozen voor zowel Portugese als Braziliaanse producten. Ideaal als je in de buurt woont en eens lekker op zijn Portugees boodschappen wilt gaan doen. Of je nou op zoek bent naar bacalhau of andere zaken voor in de keuken/om mee te kokkerellen.

* permanent gesloten

Adega Food and Wine

Naast station Blaak staat de bekende Markthal. Dit architectonische hoogtepunt herbergt allerlei heerlijke eettentjes, maar vooral ook een Portugees delicatessenwinkeltje.  Bij Adega kun je een kopje Portugese koffie drinken en een pastel de nata eten, terwijl je rondneust tussen worsten, kaasjes, wijnen, olijfoliën en meer.

* Dominee Jan Scharpstraat 298 – 68, 3011 GA Rotterdam

Seca Pipas

In de winkelstraat van Schiedam vind je dit winkeltje. Dit is een winkel waar je supergoed je Portugese boodschappen kan doen. Je vindt er delicatessen, maar ook basisproducten als rijst, frisdrank, conserven, bonen en melk. Er is een behoorlijke voorraad aan wijnen en je kan ook kiezen uit verschillende soorten bier. Het meest enthousiast word ik natuurlijk van de koeling waar het vol ligt met lekkere kaasjes en enchidos (worsten). Als ik weer eens een recept voor je heb gedeeld met ingrediënten die je in de Nederlandse supermarkt niet vindt, probeer het dan hier!

* Hoogstraat 43, 3111 HB Schiedam

Casa Bocage

In de altijd gezellige Haarlemmerstraat vind je een klein, Portugees winkeltje waar je de essentials kunt vinden voor jouw keukenvoorraad. Hier vind je wel de Portugese carolina rijst en Sumol, maar ook worsten, kazen, olijfolie en volop wijnen. Een kopje koffie drinken met een pastel de nata erbij kan ook. De koffie hier is de Ruby van Delta Cafés.

* Haarlemmerstraat 111, 1013EM, Amsterdam

Wijnimport Neves

In principe levert deze groothandel aan horeca, slijterijen, restaurants en Portugese speciaalzaken. In het begin alleen wijnen, maar gaandeweg is het assortiment uitgebreid en leveren ze ook conserven, gedistilleerd, gedroogde vis en vleeswaren, kazen, aardewerk en kookgerei. Dit lijkt een wat vreemde eend in de bijt, maar niets is minder waar. Op zaterdag kunnen particulieren hier namelijk ook terecht voor hun boodschappen/inkopen!

* Zwanenburgerdijk 335 B, 1161 NN Zwanenburg

Marqasa

Misschien heb je hem vorige week al tussen de webshops zien staan. Ook dit begon als een leverancier/webshop. Maar tegenwoordig kun je ook hier op zaterdag terecht in een fysiek winkeltje (in een oude bloemenkiosk) in Leidschendam. Het is een knus plekje om een aantal Portugese boodschappen te halen.

* Veurkapel 3, 2264 MN Leidschendam

Pastelaria Lusa

Hier moet je zijn voor (zelf gemaakte) lekkere Portugese broodjes, croissantjes, broodjes chorizo, taarten, snacks, belegde broodjes en aanverwante artikelen. Wie kent nou niet die typische Portugese pastelarias?! Ook gewoon in Nederland dus!

* Molenstraat 132, 5701 KK Helmond

MJA Lusoimport

Kleine Portugese supermarkt in Hoofddorp. Fijn om je Portugese inkopen te doen. Of om ingrediënten in te slaan voor als je aan het kokkerellen slaat. Bijpassende wijn erbij en je avondje is compleet. Handig adresje voor typische seizoensproducten, zoals kastanjes of slakken. Alleen open op vrijdagmiddag en zaterdagen.

Hoofdweg 659, Hoofddorp

Portugal aan Tafel

Minimercado/pastelaria in Rotterdam. De ruimte is opgedeeld in tweeën. Waardoor je aan de ene kant je boodschappen kunt doen en dan daarna zo aan kunt schuiven voor een bakje Portugese koffie met wat lekkers. Of precies andersom natuurlijk. 😉

* Plein 1953 4, 3086 ED Rotterdam

O Chaparro

Leverancier van Portugese en Braziliaanse delicatessen. Je kunt er je boodschappen doen, maar bijvoorbeeld ook een kopje koffie met een pastel de nata nuttigen. Naast een fysieke winkel hebben ze ook een webshop.

* Rijswijkseweg 622 2516HW Den Haag

Nossa Casa

Vanuit Portugal naar Nederland verhuisd. Als ze na een vakantie bij familie in Portugal terug naar Nederland gingen, werd de auto volgepropt met wijn en Portugese producten. Toch een gemis in Nederland… Dus zijn ze uiteindelijk gestart als importeur van Portugese wijnen en producten. Die ze uiteraard te koop aanbieden in hun winkeltje. Denk bijvoorbeeld aan lekkere kaasjes, enchidos, wijn, bacalhau en verse groente en fruit.

Scheldestraat 22, 4381 RS Vlissingen

Natuurlijk kun je bij een aantal van deze winkeltjes ook terecht voor een fles Portugese wijn! Er ontbreken er vast nog wat in het rijtje. Mis jij je favoriet? Laat het me weten en ik voeg hem toe!

  • De overige verzamel artikelen vind je hier terug!

Voor volgende week staan de Portugese Wijnen in Nederland op de planning!