Top 5 Visgerechten

Vandaag deel drie van deze maandelijkse serie! Ik maak elke keer een top vijf van de meest bekende/lekkerste/typische gerechten uit de Portugese keuken, in een bepaalde categorie. Na de voorliefde van de Portugezen voor alle delen van het varken, en rundvlees dit keer de visgerechten in de spotlight. Dus ga je voor het eerst op vakantie naar Portugal? Dan weet je nu precies wat je te wachten staat/je moet proberen!

Naast alle heerlijke vers gegrilde visjes (te lekker!) die in Portugal op de kaart staan, vandaag nog vijf typische gerechten. Stuk voor stuk aanraders!

Sardinhas Grelhadas

Tja, die konden natuurlijk niet missen in dit rijtje! Niets zo Portugees als het sardientje! Elk jaar worden er ongeveer 60 duizend ton sardines gevangen langs de Portugese kust. Juni is de maand van de volksfeesten en dan neemt de consumptie flink toe. Naar schatting worden in Portugal deze maand gemiddeld 13 sardines per seconde gegeten! De Portugezen zijn zo dol op dit visje dat er een hele cultuur omheen is ontstaan. Je komt ze vaak tegen in logo’s, als souvenir (magneet) of als icoon van bepaalde feesten. Verder ruik je ze vaak al als je door de straten van een willekeurig dorpje loopt. De Portugezen gooien ze regelmatig voor de lunch op de barbecue. Sardientjes eten doe je overigens met je vingers!

Polvo à Lagareiro

Inktvis, niet iets dat we in Nederland heel vaak eten. Jammer, want het is heerlijk! Gelukkig staat het in Portugal regelmatig op het menu. Of het nou gaat om octopus, pijl(staart)inktvis of een andere variant, de Portugezen weten er wel raad mee. Deze variant bestaat uit octopus met knoflookolie en aardappeltjes uit de oven, heerlijk mals en super smakelijk!

Caldeirada de Peixe

Het klinkt wellicht wat oneerbiedig, maar dit is een typisch Portugese visstoofpot. Deze stoofpot kan meer of minder vochtig zijn, soms wordt hij zelfs geserveerd als soep. In verschillende regio’s zul je vaak verschillende ingrediënten (soorten vis) aantreffen, maar de basis is altijd hetzelfde. Meestal heeft de vis zelfs nog graten en vel, dit zorgt namelijk voor meer smaak!

Lulas Recheadas

Oftewel gevulde pijlinktvis. Je kunt dit gerecht ook als lulas cheias tegenkomen op de kaart. Echt iets wat in visrestaurants of typische tascas geserveerd wordt. Als je geluk hebt staat het op het ‘Menu do Dia’. De vulling varieert per restaurant. Soms zit er rijst in, chouriço en/of paprika, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar het is altijd lekker!

Arroz de Tamboril

Een vis die je in Portugal veel tegenkomt op de markt is de zeeduivel. Niet netjes in filets gesneden, maar gewoon in zijn geheel. Misschien niet direct moeders mooiste, maar hij smaakt wel lekker! Het meest bekende recept is deze zeeduivelrijst. Vaak bestel je dit voor twee personen en krijg je een flinke pan/kom op tafel, smullen.

Natuurlijk is er altijd meer, veel meer. Maar ik heb ervoor gekozen het bij vijf te houden.

Volgende maand vijf typisch Portugese bacalhau gerechten die je niet mag missen!