Vestingstad Valença do Minho

Een aantal jaar gelden stond een bezoek aan Valença ook al eens op het programma. Alleen ging het feest toen, door een vertraging van een paar uur, niet door. Dus deden we een nieuwe poging afgelopen oktober tijdens onze roadtrip door het noorden. Net tussen de buien door brachten we een bezoek aan deze vestingstad, waar het eind oktober heerlijk rustig was.

Vestingstad Valença de Minho

Valença (do Minho) is een kleine vestingstad, strategisch gelegen aan de bovenloop van de rivier de Minho, vlakbij de grens met Spanje. Deze grensplaats was ooit de eerste verdedigingslinie tegen aanvallen uit het buurland. Het heette vroeger Contrasta, wat ‘plaats tegenover” betekent, omdat de plaats tegenover de Galicische stad Tui, aan de overkant van de Rio Minho, lag. Totdat koning Afonso III in de 13de eeuw de naam veranderde in Valença.

Het historische belang ervan is vooral toe te wijzen aan militaire doeleinden. Het speelde een beslissende rol voor de verdediging en integriteit van Portugal vanuit buurland Spanje. Tegenwoordig wordt de stad vreedzaam overspoeld door Spanjaarden die vooral een bezoek brengen voor commerciële en toeristische doeleinden.

Valença de Minho

Het fort van Valença is een voorbeeld van gotische en barokke militaire architectuur, in de stijl van de Franse militaire architect Vauban. De eerste muren werden gebouwd in de 13de eeuw. Het werd in de 17de en 18de eeuw uitgebreid tot het huidige bolwerksysteem. Het fort van Valença is een van de belangrijkste militaire vestingwerken in Europa, met een ommuurde omtrek van ongeveer 5 km.

Het bestaat in feite uit twee forten, bezaaid met bastions, wachttorens, massieve poorten en verdedigingsbolwerken, verbonden door een enkele brug. Het ligt op de top van twee kleine heuvels en wordt gevormd door twee polygonen gescheiden door een gracht. Het heeft vier deuren, waarvan de Porta do Sol (de deur van de zon) de hoofdingang is.

We parkeren op de ruime parkeerplaats en lopen door een stadspoort de plaats binnen. Als je het hebt over een imposante binnenkomer…! Je kunt er ook voor kiezen naar binnen te rijden. We besluiten eerst het fort, dat sinds 1928 geclassificeerd is als een nationaal monument, te verkennen en lopen over de oude stadsmuren met prachtige uitzichten waar je maar kijkt. De regenbuien van de afgelopen week hebben de natuur zeker geen kwaad gedaan, alles is knalgroen! Wat weer mooi afsteekt tegen de witte huisjes met oranje daken.

Nadat we de oude stadsmuren hebben bekeken dalen we af het idyllische centrum in. Al snel stuiten we op de redelijk toeristisch ogende hoofdstraat, met veel winkeltjes gericht op de (Spaanse) toerist. Buiten de hoofdstraat is de sfeer rustiger en komen we kleine pleintjes en kerken tegen. Terwijl je door de ommuurde nederzetting dwaalt, verspreid over twee heuvels binnen het fort, valt vooral de charme van Valença do Minho op.

Valença de Minho

Dwalend door de kleine straatjes bezoeken we meerdere kleine kerkjes die we onderweg tegenkomen. Ook komen we langs de romeinse mijlpaal die de 42 mijl afstand van Braga naar Tui markeert en in de 16e eeuw werd gebouwd door keizer Cláudio. Na verloop van tijd deed hij ook dienst als schandpaal. De Romeinse weg XIX komt Valença binnen via Fontoura, steekt Cerdal over en bereikt de weiden van Valença waar de doorgang naar Tui plaatsvindt. Een route met militaire, commerciële en territoriale pacificatiedoeleinden.

Zeker een aanrader om te bezoeken buiten het seizoen. Ik denk dat ik het met hordes toeristen in de straatjes allemaal een stuk minder charmant had gevonden… Het fort op zich is al een bezoek waard, maar de ligging en het oude stadscentrum van Valença do Minho binnen de muren maakt het helemaal af. Het is geen hele grote plaats, dus een kort bezoek volstaat.