Portugese Pousadas

Altijd al een keer willen overnachten in een middeleeuws kasteel? Of misschien in een weldadig paleis? In Portugal is dit mogelijk! Hier vind je de zogenaamde pousadas: charmante, meestal luxe, hotels die zijn ondergebracht in prachtige historische panden. Door kloosters, paleizen en kastelen in te richten als toeristische accommodaties blijft een stukje cultuur en traditie bewaard, dat anders mogelijk al lang verloren zou zijn gegaan. De pousadas zijn verspreid door het hele land te vinden en ideaal voor mensen die van luxe houden, op honeymoon zijn of een historische rondreis door Portugal willen maken.

In de jaren ’40 werden de eerste pousadas opgericht door de Portugese staat. Het doel was om toeristen van onderdak en eten te voorzien in de sfeer van de specifieke regio. De allereerste werd geopend in Elvas (Alentejo), maar deze bestaat inmiddels niet meer. In de jaren ’50 besloot de regering historische gebouwen te gebruiken om het netwerk van pousadas uit te breiden. Vandaag de dag zijn er meer dan veertig pousadas te vinden in Portugal, waarvan de nieuwste vorige maand werd geopend in Lissabon, aan het Terreiro do Paço. Inmiddels zijn de hotels niet meer eigendom van de Portugese overheid, maar van een private onderneming, Grupo Pestana Pousadas.

Portugese Pousadas

Extra fijn aan de pousadas is dat ze zich uitstekend lenen voor een rondreis. Als je bij google “pousada reizen” intoetst vind je allerlei mogelijkheden om een rondreis te maken door Portugal en steeds weer in een andere pousada te overnachten. Omdat de pousadas in werkelijk het hele land te vinden zijn, zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo proef je volop Portugese cultuur, leer je interessante zaken over de geschiedenis en kom je op de mooiste plekjes.

Een pousada rondreis is een goede manier om het land te leren kennen, al is het dan op een vrij luxe manier. Als je portemonnee (net als de onze) een dergelijke reis niet toestaat dan kun je jezelf ook verwennen met één nachtje tussendoor. Kun je daarna weer lekker budget een hostel in. Op de website van Pestana kan je altijd speciale aanbiedingen vinden voor de pousadas.

Pousadas zijn onder te verdelen in de hier onder genoemde vier categorieën. Aan de kleur zie je waar welke categorie terug te vinden is in het land. Wat ontbreekt op de kaart zijn de twee pousadas op de Azoren, beide vallend in de categorie historische pousadas. Zoals je ziet kun je werkelijk overal terecht. Je kunt ervoor kiezen te overnachten midden in de noordelijke wijnregio van Portugal, in een klein dorpskasteel, een voormalige paleis dat eigendom was van de koninklijke familie, of midden in een nationaal park. Zelfs in de meest toeristische regio, de Algarve, zijn er een aantal prachtige opties.

Pousadas Históricas (historische pousadas): deze zijn gevestigd in goed bewaard gebleven, nationale monumenten, zoals kloosters, kastelen en forten.
Pousadas Históricas Design (historische design pousadas): dit zijn gebouwen van historische betekenis met een nieuw, modern interieur.
Pousadas Charme (charmante pousadas): dit zijn exclusieve panden met een charmante inrichting, in stijl van de regio. Gelegen in een romantische, unieke omgeving.
Pousadas Natureza (natuur pousadas): deze zijn gelegen in een indrukwekkende natuurlijke omgeving.

Voor meer informatie over deze speciale vorm van overnachten, bezoek de website. Gewoon nieuwsgierig naar hoe dat er eigenlijk precies uitziet, neem dan een kijkje op de Facebook pagina of Instagram!