Portugese weetjes: Algarve

Ook zo dol op de Algarve? Ken je ieder strand op je duimpje? Weet je precies waar je de lekkerste kip piri piri eet? Uitstekend! Maar ken je ook de legende van de amandelbloesem? En weet je hoe hoog het hoogste puntje is? Vandaag geef ik je wat weetjes over deze populaire Portugese zonbestemming. Dan ga je goed voorbereid op reis óf heb je iets leuks te lezen vanuit je strandstoel!

Wist je dat…

… de Algarve meer dan 300 zonnedagen per jaar heeft?

… de Cabo de São Vicente genoemd is naar de heilige Vincent? Deze Spaanse monnik was ter dood veroordeeld door de Romeinse gouverneur en werd aan een molensteen gebonden in zee gegooid. Zijn lichaam spoelde aan bij de kaap, vergezeld door raven. De Moren legden het lichaam in een moskee en de raven weken niet van zijn zijde. Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal, versloeg de Moren in 1147 en nam het lichaam mee naar Lissabon. Daar is São Vicente nog altijd de beschermheilige van de stad en sieren de raven het wapen van de stad.

… Silves ten tijde van de Moren de hoofdstad van Al-Gharb Al-Andalus (het westelijk deel van het Moorse rijk op het Iberische Schiereiland) was? Het heette in die tijd Xelb en was een belangrijke cultureel centrum voor de Moren. De poëet Ibn Ammar schreef de prachtigste gedichten over Silves en omgeving (en zou ook onverslaanbaar zijn bij schaken, maar dat terzijde…).

… de Nigeriaanse stad Lagos zijn naam dankt aan de gelijknamige stad in de Algarve? Lagos werd een belangrijke Portugese stad in de vijftiende en zestiende eeuw, toen de Ontdekkingsreizigers hier vertrokken op hun reizen naar onbekende werelden. In Nigeria stichtten zij de handelspost Lagos waar ze handelden in ivoor, kruiden en slaven.

… gedroogde vruchten heel belangrijk zijn voor de Algarve? Vijgen, amandelen en johannesbrood vormen een belangrijke inkomstenbron en zijn de basis van vele regionale gerechten (heerlijke gebakjes en taarten bijvoorbeeld!).

… het hoogste punt van de Algarve op 902 meter ligt? Het heet Foia en ligt in het gebergte Serra da Monchique.

… de bekendste algarvio de ingenieur Duarte Pacheco is? In de jaren dertig was hij minister van Openbare Werken, burgemeester van Lissabon, maar vooral het brein achter belangrijke werken als de eerste Portugese snelweg (A1 van Lissabon naar Vila Franca de Xira), verschillende bruggen, sociale wijken in Lissabon en spoorwegen. In Loulé, zijn geboorteplaats, vind je een monument ter ere van hem, maar bekender is misschien het centrale plein in Oud-Albufeira dat naar hem vernoemd is.

… er zoveel amandelbomen in de Algarve staan omdat de Moorse koning Ibn-Almundim zijn prinses uit het Noorden wilde opvrolijken? Kijk maar naar dit prachtige filmpje van deze legende: