Strandwandeling Albufeira

Het is woensdag, het zonnetje schijnt… Prima weertje dus voor een strandwandeling! Op je dooie gemak slenterend langs de branding, voetjes in het bruisende zeewater, heerlijk relaxed met het geluid van de golven op de achtergrond. Klinkt goed toch?! Onderweg stop je bij een klein verstopt strandtentje voor een lekkere lunch en/of een heerlijk verfrissend drankje, wat wil een mens nog meer (en dan vooral zo midden in de week)?

Vanuit Albufeira kun je, bij eb, over het strand en de rotsen naar Praia da Oura lopen. Dit is een leuke wandeling met af en toe wat minder makkelijk begaanbare stukken. Dus ben je slecht ter been, dan is dit geen aanrader. Het eerste gedeelte loop je heerlijk over het strand te kuieren. Bij het eind van het strand aangekomen kun je via een houten trap omhoog de rotsen op. Vanaf hier loop je langs de kust over de rotsen. Onderweg passeer je een aantal kleine strandjes. Sommige hiervan zijn makkelijk te bereiken en steek je via het strand over. Andere zijn wat minder makkelijk te bereiken en hier is dan ook enig klim en klauter werk voor nodig. Je hoeft deze strandjes niet perse op, je kunt ook gewoon de rotsen volgen en er van boven af op neer kijken. De stranden die goed bereikbaar zijn nodigen uit tot een frisse duik en een uurtje zonnebaden, een strandlaken is dan nooit weg. Ook kun je bij deze stranden gebruik maken van een klein restaurantje. Een hapje, drankje of ijsje als het erg warm is, is altijd welkom lijkt me.

Onderweg kom je naast leuke strandjes en heel veel mooie rotspartijen ook erg veel cactussen tegen. Grote cactussen, hele “velden” vol. Leuk om even letterlijk off the beaten track te gaan en er tussendoor te lopen om bijvoorbeeld wat foto’s te maken of om op onderzoek uit te gaan! Daarna kun je zo weer terug richting het rotspad om je weg te vervolgen. Ook recht onder je neus valt genoeg te ontdekken, de rotsen zitten vol fossielen en schelpen! Je weet nooit wat je in/op de volgende rots tegenkomt. Voor de vissers onder ons, die kleine strandjes onderweg zijn prima plekken om wormen op te graven! Je moet er alleen wel wat voor over hebben… De wandeling is denk ik zo’n 2 á 3 kilometer. Dit is een klein beetje natte vinger werk, maar het is in elk geval geen ontzettend eind. Goed te doen zolang het geen 40 graden is! Verder hoef je er geen speciale wandelschoenen voor aan, ik heb het prima overleefd op mijn slippertjes! Pas alleen wel op met natte voeten, dan is alles wat glibberiger en glij je sneller weg… Al met al dus een leuk tijdverdrijf in de herfst/winter/lente. In het hoogseizoen zou ik zelf om meerder redenen niet aan dit verhaal beginnen. Te warm, te druk, etc…

Je kunt vanuit Oura op verschillende manieren weer terug naar Albufeira. Er loopt een (toeristen)treintje, je kunt met de Giro bus of je pakt een taxi. Alle drie de opties zijn goed betaalbaar. Of je loopt dezelfde route weer terug. Bij terugkomst een beetje bezweet geraakt? Dan neem je toch gewoon een duik in zee? Of een fris drankje? Of beide, daar is het tenslotte vakantie voor. Genieten!

Albufeira