Recept: Tiborna Alentejana

Dit is zo simpel en zo ontzettend lekker! Tiborna is een term die wordt gebruikt in het westen van het Iberisch schiereiland, met name in de Portugese Alentejo en Spaanse Extremadura. Het verwijst naar brood geroosterd in de oven en vervolgens gedrenkt in (nieuwe) olijfolie. Tiborna leent zich namelijk uitstekend om de ​​nieuwe olijfolieoogst te proeven. In de meeste gevallen wordt Pão alentejano als basis gebruikt.

Het geheim van dit recept zit hem in de kwaliteit van het brood met zijn vaste textuur, zachte kruim en knapperige korst. Het brood wordt bij voorkeur gebakken in hout gestookte ovens, waardoor het al een unieke en bijzondere smaak krijgt. Licht geroosterd krijgt het een onweerstaanbare knapperigheid die perfect is om de olie op te nemen en alle smaken te versterken.

Ook de olijfolie, een ander fundamenteel ingrediënt, moet van uitstekende kwaliteit zijn. Het zal de smaak van het brood alleen nog maar verder versterken/ophalen. Kies een goede Portugese extra virgim olijfolie, die fruitige tonen en een ongelooflijke zachtheid aan je Tiborna zal geven.

Tiborna Alentejana

Tiborna Alentejana

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 6 Stemmen

Ideaal om restjes oud brood op te maken! Het aantal porties is uiteraard geheel afhankelijk van het formaat van je brood.

Categorie: » BijgerechtKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Simpel
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 170°C graden.
  • Snijd je brood ik dikke plakken en scheur die vervolgens met de handen in stukjes voor een rustieke tiborna. Heb je liever nette, vierkante blokjes? Snijd de plakken brood dan in blokjes. Ik ga voor de wat grovere, rustieke variant. Doe de stukken brood in een schaal of kom en besprenkel met wat olijfolie en een snuf zout. Hussel alles vervolgens met je handen goed door elkaar.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en schud hier de stukken brood op. Verspreid ze een beetje over de hele bakplaat, zodat ze niet te dicht op elkaar liggen. Bak de tiborna nu in ongeveer 25 minuten op 170°C graden goudbruin en knapperig. Schep de stukken brood halverwege het bakken een keer om zodat ze aan alle kanten gelijkmatig bruin worden.
  • Schud ze in een mooi kommetje en besprenkel rijkelijk met goede extra virgim olijfolie. Bestrooi met wat flor de sal en eventueel versgemalen zwarte peper en wat oregano. Serveer warm. Heerlijk bij bijvoorbeeld een couvert, kaas- of charcuterieplankje. Ook voor een snelle snack of een lichte lunch met soep en/of een frisse salade is het een smakelijke keuze.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Variatietip: Ook lekker als je een doorgesneden knoflookteen over het brood wrijft. Of snijd een teentje fijn en bestrooi het brood ermee.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!