Recept: Tiborna de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze, veelzijdige, Portugese favoriet draait. Dit keer tiborna, een soort lauwwarme salade.

Een traditionele Portugees gerecht uit de regio Entre-Douro en Minho. Ook lekker om in plaats van de kool raapstelen te gebruiken!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Goed voor drie à vier personen.

Ingrediënten

2 stukken bacalhau (250 à 350 gram per stuk)
1 broa de milho
1 savooiekool (groene kool)
1 wortel
6 tenen knoflook
olijfolie
zout & peper

Bereiding

Haal de vis uit het water waar ze in hebben geweekt en dep ze droog. Bestrijk ze vervolgens lichtjes met olijfolie en grill ze net gaar. Zo zorg je ervoor dat de bacalhau niet te droog wordt en je hem goed uit elkaar kunt halen later.

Zet een ruime pan water op met hierin een scheutje olijfolie en een snufje zout en breng aan de kook. Snijd de wortel (deze kun je eventueel ook achterwege laten) in dunne plakjes. Snijd de groene kool in grove repen/stukken en voeg beide toe aan het water zodra dit kookt. Dek af met een deksel en kook dit kort (de kool slinkt behoorlijk). Giet af zodra de groente beetgaar is en zet opzij.

Snijd het brood in plakken. Zet een koekenpan op het vuur met hierin een scheutje olijfolie. Plet twee tenen knoflook met een mes en doe ze (met schil en al) bij in de pan. Rooster/bak hierin vervolgens de plakken brood tot ze goudbruin zijn. Scheur het na het roosteren in stukjes.

Pers vier teentjes knoflook uit en verwarm dit samen met een flinke scheut olijfolie op laag vuur. Het is de bedoeling dat de smaken van de knoflook vrijkomen en niet dat je het bruin bakt. Laat dit even rustig intrekken en draai dan het vuur uit.

Pak de schaal waarin je het gerecht gaat serveren en trek de bacalhau met je vingers uit elkaar in ´flakes´. Maak een soort laagjes in de schaal met de bacalhau, de groente en het brood. Hussel voorzichtig wat door elkaar en besprenkel met de knoflook olie (zonder de knoflook stukjes). Maal er voor het serveren wat versgemalen zwarte peper over (en als je ervan houdt verse koriander).

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.