Bos in Barreiros: Dagje Minho

Terwijl de zomerzon volop brandt is een autotocht niet het meest aangename. Nou, ja, met airco, cabrio of arko – alle ramen kunnen open – kun je het proberen. Ja, dat lijkt me wel wat. We gaan naar Barcelos en naar Esposende. We hoeven gelukkig niet zo ver om te genieten. We vermijden natuurlijk de Autoestrada en rijden over de nationaal wegen, de N-wegen. Zo doorkruisen we het landschap, de verschillende dorpjes en kleinere steden. Je ziet zo veel meer. Je geniet zo veel meer.

In Barcelos is het altijd gezellig. Het is een stad met veel historie. Altijd zijn er mensen op straat. Veel winkels sluiten nog wel altijd hun deuren voor de lunch. Restaurants en terrassen stromen vol. Barcelos serveert natuurlijk gebraden haan – de gallo. De laatste keer dat wij er van aten, konden we er met zes personen van genieten. Zes, want het was een superhaan. Van te voren bestellen, anders vis je achter het net. Neem je tijd, want het is een enorme hap haan, met groenten, aardappelen en fruit. We wandelen even door de straten, bekijken de oude kerk, maar gaan snel weer verder. We willen de zee zien!

We rijden opnieuw binnendoor. Esposende heeft de riviermond van de Cávado. Hier kun je eindelijk de rivier enigszins bevaren, want de monding kent een gedeelte van zo’n vijf kilometer zonder cascades, stroomversnellingen. Esposende betekent ook watersport en strand. Maar het stadje heeft een heel leuk centrum met terrasjes en winkeltjes. Wanneer je naar het strand gaat is de ervaring afhankelijk van het tijdstip van je bezoek. De ochtend kenmerkt zich met oceaanmist, die lang kan blijven hangen. Hardnekkig, en daardoor soms fris. Wanneer rond het middaguur de wind aanwakkert verdwijnt de mist en arriveren de kite surfers. Het is een indrukwekkend spektakel om te bekijken, met een lekker glaasje in de hand. De wind brengt overigens ook aanhoudend zand de lucht in, waardoor een gevoel van zandstralen ontstaat. Dat is minder, dus enige beschutting is wel van belang.

Rondje rijden in de Minho. Geweldig dagje.


Gerard en Elly hebben in Noord-Portugal, in Barreiros, een Bed & Breakfast. Villa Branca Barreiros is het hele jaar open, voor maximaal twaalf gasten. Na boeking ontvang je een door Gerard en Elly ontwikkelde gids met interessante plaatsen en dingen om te doen.