Boek: van Dale Beeldwoordenboek

Van Dale heeft begin dit jaar iets heel handigs op de markt gebracht voor mensen die graag Portugees willen leren. Een beeldwoordenboek! Dus in plaats van woordjes stampen kun je je woordenschat nu op een andere manier verrijken. Woorden blijven immers beter hangen als je er een beeld bij hebt en daarnaast, het oog wil ook wat.

Nu krijg je aan de hand van een plaatje een idee waar het over gaat. Het woordenboek is ingedeeld op onderwerp, wat het ook erg praktisch maakt. Het bestaat uit 13 verschillende hoofdstukken: Mensen, Thuis, Eten & Drinken, Onderweg, In de Stad, Opleiding & Beroep, Communicatie, Sport & Fitness, Vrije Tijd, Lichaam & Gezondheid, Nood-Situaties, Aarde & Natuur en Getallen & Maten. Alle hoofdstukken hebben vervolgens weer een aantal subcategorieën.

Achterin vind je twee register hoofdstukken waar je alle woorden in het boek terug kunt vinden op alfabetische volgorde. Zowel in het Nederlands als in het Portugees. Zo kun je snel iets opzoeken als je een bepaald woord ter plaatse nodig hebt bij bijvoorbeeld de bakker of slager.

De meeste woorden in het boekje zijn woorden die je veel gebruikt en/of tegenkomt. Maar er staat er ook een aantal tussen waarvan ik me afvraag wat ze in dit woordenboek doen. Het is namelijk geen volledige van Dale, met alle woorden erin. En wanneer gebruik je nou “het kielvlak”, “sneeuwfrees” of “draadhefboom”?! Maar je zou er maar om verlegen zitten… 😉 Het maakt het leren ervan in elk geval een stuk leuker en gemakkelijker.

Bij elk plaatje staat de Nederlandse betekenis plus de Portugese vertaling. En met meer dan 12.500 afbeeldingen breid je je woordenschat dus al leuk uit. Of schaaf je hem wat bij. Een beetje plaatjes kijken is stukken leuker dan ellenlange woordenlijsten doorploeteren. Wie weet word je zelfs nog ergens door verrast!

van Dale Beeldwoordenboek

In elk geval een ideaal boekje om een basiskennis van de taal onder de knie te krijgen. Het heeft een handzaam formaat, dus handig voor onderweg. Het past bijvoorbeeld in een tas (wel een tikkie zwaar natuurlijk). Ook handig om met kinderen te bestuderen en hun zo, spelenderwijs, de basis van een taal bij te brengen (tweetalige opvoeding).  Zo leerde je zelf vroeger ook je eerste woordjes, door plaatjes te kijken!

Ook zo’n handig boekje in huis halen? Dat kan bijvoorbeeld hier.