Boek: Zomer in de Alentejo

Het vierde boek van Ellen van Herk is alweer uit! Eerder vertelde ik je over haar eerste boek “Zwijgen is zilver”, tweede boek “Thuis in de Algarve”. en het derde “Tweede kans in Santa Luzia“. In dit nieuwste verhaal word je meegenomen naar het zuiden van Portugal en de Alentejo (zoals de naam al doet vermoeden). Een heerlijk boek voor in je koffer mee naar Portugal of om mee weg te kruipen onder een dekentje op de bank in Nederland.

Ook in dit boek is het weer alsof je er zelf zit. Ken je de omgeving waarin het boek zich afspeelt een beetje, dan zul je verschillende plekken en plaatsen herkennen. Het is duidelijk dat de schrijfster weet waar ze het over heeft. In tegenstelling tot haar vorige boek, heeft dit boek geen link naar hoofdpersonen uit een vorig boek. Het gaat over twee vriendinnen die allebei van Nederland naar Portugal zijn verhuisd/gaan verhuizen: Julia en Paula.

Julia komt terecht in Tavira waar ze valt voor de Portugese Miguel. Al vrij snel blijkt hij echter niet zo aardig als ze dacht en ze slaat als het ware op de vlucht naar Armação de Pêra, waar Paula een stageplaats heeft gevonden. Het lukt Julia om in hetzelfde hotel een baan te krijgen en de vriendinnen beleven een aantal mooie maanden samen.

Na Paula’s stage vindt zij een baan in Estoril, terwijl Julia na wat omzwervingen een baan vindt in het oosten van de Alentejo, in Alegrete. Even lijkt het of beide vriendinnen een zonnige toekomst voor zich hebben. Julia ontmoet de geitenboer João, terwijl Paula een relatie begint met een Engelse collega. Helaas voor Julia komt aan haar relatie met João een dramatisch einde, terwijl Paula voor de keuze komt te staan haar partner te volgen naar Brazilië of alleen verder te gaan in Portugal.

Paula besluit tot het laatste en verhuist naar Estoí. Hier ontmoet ze de man van haar leven en al snel krijgt Julia een uitnodiging voor haar huwelijk. Natuurlijk gaat ze naar de bruiloft, maar dat blijkt een dag vol verrassingen!

Hoe innig de vriendschap tussen de twee vrouwen ook altijd is geweest, uiteindelijk wordt het contact verbroken en pas als Paula’s broer Julia bijna smeekt om hulp verandert de situatie. Het blijkt dat Paula in het ziekenhuis ligt, haar man is spoorloos, net als haar dochter en Julia is de enige die begrijpt wat er aan de hand is. Uiteindelijk eindigt Julia weer in de Alentejo waar de spannende ontknoping zich afspeelt en de puzzelstukjes allemaal op z’n plaats vallen.

Benieuwd naar deze spannende nieuwe roman? “Zomer in de Alentejo” koop je hier. De schrijfster van deze boeken is Ellen van Herk. Ze kocht met haar man zelf een huis in de Algarve, dat nu centraal staat in haar romans.

Meer boekinspiratie nodig? Kijk ook eens op de boekenpagina!