Vanaf het Dakterras: Kleine Stapjes

Het rotte van ziek zijn is dat je veel tijd om handen hebt om na te denken en het fijne van ziek zijn is ook dat je veel tijd hebt om na te denken. Wij zijn in de winter eigenlijk altijd al gesloten met ons B&B, dus de tijd hebben om terug te blikken en vooruit te kijken,dat zijn wij wel gewend. Maar, als je lijf het even begeeft, dan kijk je toch een beetje anders naar alles.

Ik besefte mij bijvoorbeeld dat wij na 13 jaar in het buitenland wonen toch nog best Nederlands zijn gebleven. Natuurlijk zijn wij in ons doen en laten ook iets Zuid-Europeser geworden, maar een deel van ons hoofd zit nog steeds in Nederland. Dit komt omdat familie en vrienden in Nederland zitten, maar ook door een paar eigen tradities.

Wat voor zin heeft het dat ik al 13 jaar in het buitenland elke ochtend bij een kopje koffie een Nederlands journaal kijk? Een aantal boeren die de snelweg blokkeren en een paar dagen horen over jongeren die auto’s in brand steken in de stad waar ik ooit gewoond heb. Het voelt op de een of andere manier fijn om te weten wat er speelt. Maar zou het niet fijner zijn om te weten wat er hier speelt? Hoe moeilijk is het om te passen in het Portugese leven als je ook nog een kwart been in je thuisland hebt staan. Niet alleen de ideeën die je blijft horen houden je Noord-Europeser, het risico ligt ook op de loer dat je gaat vergelijken. En vergelijken is voor niemand goed omdat het er vanuit gaat dat er een verschil is of dat een van beide levenshoudingen moet winnen. Waarom niet het ene waarderen en het andere laten.

Wij wonen nu toch echt hier. In het zuiden. Een klein nieuw voornemen is om de journaal traditie te vervangen voor een Portugese variant. ‘Faz mais sentido’. Ik moet nog wel uitzoeken wat ik ga kijken, maar het klinkt heel logisch om het te doen. Bijna dom om dat pas na zoveel jaar te beseffen. Maar ja, soms hou je vast aan tradities die allang niet meer nuttig zijn. Tijd voor verandering. Nog tips iemand? RTP nieuws kijken? Correio da Manhã lezen? Laat het gerust weten in de reacties want ik ben er nog niet uit!

Meer weten over onze B&B? Neem ook eens kijkje op Facebook of onze Instagram pagina!