Vanaf het Dakterras: Conchetta

Ondanks dat we geen echte autokenners zijn, laat staan dat we eraan kunnen sleutelen, hebben wij tóch een 42 jaar oude Fiat 127. Hier in het zuiden van Portugal rijden veel oude auto’s rond en hierdoor werd onze nieuwsgierigheid naar deze oldtimers gewekt. Hoe zou dit rijden? We dachten dat het een geweldige beleving zou zijn om onze omgeving te bekijken vanuit zo’n kikke bakkie.

Theo heeft op de Portugese marktplaats uren gezocht en gekeken totdat we onze Fiat tegen kwamen. De auto stond in de buurt en een meid van onze leeftijd had de auto ooit van haar grootouders gekregen, het klonk gewoon perfect! Theo maakte een afspraak met haar in ons dorp en vroeg onze Portugese buurman mee te gaan. Een beetje als Portugese vader die meegaat. Onze buurman sleutelt altijd aan zijn eigen auto’s en leek ons de perfecte persoon om meer dan de kleur en bekleding van de auto te beoordelen 😉 Zo gezegd zo gedaan. Na een geslaagde proefrit hebben wij de week erop de auto gekocht en overgezet op onze naam. Zo’n lief autootje had natuurlijk een naam nodig en omdat de Fiat van Italiaanse afkomst is hebben wij onze Italiaanse schoonzus gevraagd om de drie leukste en ouderwetse Italiaanse namen te sturen die zij kon bedenken. Inmiddels is dat twee jaar geleden en rijden wij met veel plezier rond in ‘Conchetta’!

Ons B&B ligt in het oosten van de Algarve en we rijden regelmatig met Conchetta over de kleinste straatjes, heuveltje op en heuveltje af. De beleving van je omgeving is écht anders, er is ook veel minder isolatie in zo’n oude auto en dus hoor en ruik je veel meer. Je trekt vaak de aandacht dus zwaaien hoort erbij. Ook leer je vanzelf meer over sleutelen aan deze auto’s wanneer je met pech komt te staan. De buurman heeft ons al veel bijgebracht; een tikje op de startmotor doet soms wonderen.

Vorig jaar dachten wij op Theo’s verjaardag snel tussendoor een biertje op het terras te gaan drinken en zo samen even te proosten. We hadden eigenlijk niet zo heel veel tijd, later die middag kwamen er nog nieuwe gasten aan bij ons B&B. ‘Even snel’ dachten wij dus. We reden Fuseta in en precíes voor de kleine barretjes, vól met vissers en toeristen, kregen wij een lekke band. Onze eerste gedachte was: ‘Nee! Niet hier!! Met zoveel kijkende mensen!’

Maar voordat wij konden uitstappen hadden wij al gelijk drie mannen om onze kleine Fiat staan en werd er druk gewezen waar wij de auto op de stoep konden zetten. Er was zoveel hulp van de Portugese vissers dat wij nauwelijks zelf mee konden helpen met het verwisselen van de band. De heren vissers vonden onze 40 jaar oude krik erg grappig en kwamen al vlug met hun eigen krik aan en de lekke band was er snel af. Tot hilariteit van de vissers bleek onze reserveband ook leeg en is Theo deze bij een tankstation gaan oppompen, de lift naar het tankstation werd uiteraard ook verzorgd door één van de omstanders. Wij wisten al jaren dat de Portugezen behulpzaam zijn, maar dit oversteeg echt al onze verwachtingen. Echt geweldig! Een kwartiertje later was alles weer in orde en konden wij toch, samen met onze nieuwe vrienden, even proosten op Theo’s verjaardag!

Meer weten over onze B&B? Neem ook eens kijkje op Facebook of onze Instagram pagina!